Medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen poetsen het zilver voordat het op transport gaat naar het Belasting & Douane Museum (foto: Aad Hoogendoorn)
Medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen poetsen het zilver voordat het op transport gaat naar het Belasting & Douane Museum (foto: Aad Hoogendoorn) (Foto: AadHoogendoorn)

Van de nood een deugd maken met 'Boijmans bij de Buren'

Rotterdam - Tijdens de renovatie van Museum Boijmans van Beuningen blijft een deel van de collectie zichtbaar bij Rotterdamse buurlocaties onder de noemer 'Boijmans bij de Buren'. Onlangs openden Kunsthal, Chabot Museum, Belasting & Douane Museum en Stedelijk Museum Schiedam tentoonstellingen.

Door Mark Ritsema

Voor projectleider Erica van Buchem voelt 'Boijmans bij de Buren' als van de nood een deugd maken: "We hadden nooit kunnen bedenken dat het zo bijzonder zou worden. Onze collectie komt nu naar buiten in nieuwe vormen en contexten."

Zo ging een verzameling historisch zilverwerk naar Belasting & Douane Museum voor de tentoonstelling 'Samensmeden, Meesters in zilver'. Van Buchem: "Men is geïnteresseerd in de unieke belastingtekens die in het oude zilver staan gegraveerd en willen deze goed zichtbaar tonen. Dat is een hele andere kijk dan we ooit hadden bij Boijmans."

Naar het Chabot Museum gingen schilderijen van Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan voor de tentoonstelling 'Branding Rotterdam'.

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft maar één schilderij in bruikleen: 'Grijs, Oranje op Kastanjebruin, No. 8' van de Russisch/Amerikaanse schilder Mark Rothko. Het wordt als enig werk getoond in een rustieke ruimte waar slechts één persoon tegelijk in mag om met het werk alleen te zijn.

Sinds februari loopt in de Kunsthal reeds de buurtentoonstelling 'Picasso op papier'.

Boijmans bij de buren:
Kunsthal Rotterdam – Picasso op papier – t/m 12 mei 2019
Chabot Museum – Branding Rotterdam – t/m 1 september 2019
Belasting & Douane Museum – Samensmeden, Meesters in zilver – t/m 17 januari 2021
Stedelijk Museum Schiedam – Rothko en ik – t/m 5 januari 2020
Meer info op www.boijmans.nl/

Meer berichten