Foto: Andrea Bartosova

Dansen met plastic monster op schip Greenpeace in de Maas...

Rotterdam - Greenpeace houdt op donderdag 21 maart vanaf een schip op het water voor het hoofdkantoor van Unilever de Plastic Monster Rave. Dansend wil Greenpeace duidelijk maken dat recycling niet genoeg is en dat producenten verantwoordelijkheid moeten nemen voor het wegwerpplastic dat in de natuur terecht komt. Ook kan Unilever een klein deel van zijn eigen geproduceerde plastic terug verwachten.

Door Nynke Vermaat

Samen met een kunstenaarscollectief en vrijwilligers heeft Greenpeace namelijk een plastic monster gemaakt van plastic afval dat de organisatie bij Unilever gaat achterlaten. "Op deze manier kunnen we symbolisch de monsterlijke hoeveelheden plastic terug leggen bij de veroorzaker", vertelt Meike Rijksen, de campagneleidster. Ook heeft Greenpeace veel plastic monsters opgestuurd gekregen van mensen die hun stem willen laten horen.

Vervuilers

Bij 239 opruimacties het afgelopen jaar in 42 landen is Greenpeace er achter gekomen hoeveel plastic in de natuur terecht komt en van welke producenten. Daaruit heeft Greenpeace de conclusie getrokken dat Unilever, Coca-Cola en Nestlé in de top 10 van grootste vervuilers staan. Het kantoor van Unilever is de eerste stop in een tour over de Rijn waarbij ook andere bedrijven een plastic monster op hun stoep kunnen verwachten.

Fleur van Bruggen, communications director van Unilever, vindt het een goede actie van Greenpeace. "Zij willen vooral aandacht vragen voor het plasticprobleem en het is goed dat daar aandacht voor is, want dat hebben wij ook. Unilever is sinds 2010 bezig om producten en verpakkingen onder de loep te nemen en te bekijken of het met minder, beter of zonder plastic kan. Dat doen we wereldwijd."

"Wat Greenpeace wil zeggen is dat de industrie ook haar rol moet pakken en daar hebben ze gelijk in. Ze staan straks bij ons voor de deur omdat het dan aandacht genereert. Ik vind dat ze daarmee geen recht doen aan alles wat er hier al gebeurt. Ten opzichte van 2010 produceren we al 47% minder plastic."

Volgens Van Bruggen zal de actie geen effect hebben op Unilevers plannen op het gebied van plastic. "Het plasticprobleem kan bijna niet hoger op de agenda. Aanscherping is niet nodig."

De Plastic Monster Rave is op 21 maart en om 18.30 uur kunnen belangstellenden op de muziek van Gregor Salto dansen en eten op het Antwerpse Hoofd, de oostelijke punt van het Noordereiland. Onder muzikale begeleiding verplaatst de rave zich naar de Nassaukade waar het plastic monster afgegeven zal worden.

De verwachtte eindtijd is om 21.45 uur. Je kunt je aanmelden via de Greenpeace website. Er zijn geen kosten aan verbonden!

Meer info via www.greenpeace.org.

Meer berichten