Foto: Carolina Linares
Rotterdammer van de Week

Jordy Dijkshoorn (De Likt) is deze week Rotterdammer van de Week!

Rotterdam - Wie Jordy Dijkshoorn weleens live heeft gezien, weet dat hij op dit moment één van de meest energieke podiumpersoonlijkheden van het land is. Met De Likt liet hij afgelopen jaren volle festivalweides en uitpuilende concertzalen happend naar adem achter. Dat blijft hij doen. Alleen nu dan zelfs twee keer zo vaak. Want met zijn tweede band Het Gezelschap gaat hetzelfde gebeuren als met De Likt. Het zou zelfs zomaar kunnen dat Het Gezelschap nóg groter gaat worden. Hoog tijd dus dat Jordy Dijkshoorn deze week onze Rotterdammer van de Week is.

Door Emile van de Velde

Waar ben je het liefst?

"Hier, in Historisch Delfshaven, ben ik het liefst. Op mijn bootje in de Achterhaven. Ik vaar soms de Schie af, en met mooi weer ga ik de Maas op. Met wat vrienden, een biertje erbij, de wind. Dan valt er een last van me af, daar kan niets tegenop. Ik vind het prachtig hier. Ik hou van dat ouderwetse. Ik vind het mooi dat dat hier nog niet verloren is. Nee, ik weet niet of dat aan mijn Vlaardingse roots ligt. In het oude Vlaardingen heb je ook wel dit soort haventjes, maar dat kan het niet zijn, want ik kom uit de wijk Holy, dat is daar niet echt in de buurt."

Hoe Rotterdams ben je?

"Ik ben in Schiedam geboren, en in Vlaardingen opgegroeid. Ik ben naar Rotterdam gekomen om naar de Popacademie te gaan. Erg goed kende ik deze stad niet, ik wist weinig meer dan de Lijnbaan waar ik soms met mijn ouders kwam. Pas toen ik hier woonde, ben ik al die Rotterdamse plekken gaan ontdekken. In die tijd gingen we 's middags de kroegen langs. Biertjes drinken. Voor negen uur 's avonds lagen we al op bed, zodat we de volgende dag geen kater hadden. En dan gingen we weer. Naar BAR, toen nog op de West-Kruiskade, naar Lulu op het Westplein. En naar Cinerama, gewoon om te zitten en wat te drinken."

Wat zou je willen veranderen aan Rotterdam?

"Ik hoop dat Historisch Delfshaven nooit verandert. Dat het niet zoals het Oude-Noorden wordt, met al die gezinnetjes en zo. Of de Witte de Withstraat en Katendrecht. In Oud-Delfshaven hebben we ook wel toeristen, maar nog niet zo veel. Af en toe fietstochtjes met Duitsers. Het is een dubbel gevoel, eigenlijk ben ik ook wel trots dat ze het hier zo mooi vinden."

En wat zijn juist de lelijke plekken?

"Het Alexandrium! Ik vind het leuk om daar alleen rond te dwalen, ik krijg er inspiratie van. Vroeger kwam ik er op zondagen met mijn ouders, om meubels te kopen. En dan zat er zo'n Michael Bubblé-achtige zanger kerstliedjes te zingen. Weet je wat het is met sommige plekken in de stad? Door hun lelijkheid krijgen ze ook weer wat moois. Dat heeft ook wel weer iets tofs."

Wat bevalt je aan Rotterdammers, of juist niet?

"Rotterdammers hebben het hart op de tong zeggen ze hè. Sinds dat nek-incident (Jordy brak in 2017 een nekwervel bij een mishandeling op straat) loop ik wel anders rond. Als ik vroeger over de Nieuwe Binnenweg liep en iemand keek boos naar me, vroeg ik: 'Wat is er aan de hand pik?'. Nu laat ik het gaan. Maar ik voel dat het zich van binnen ophoopt. Dat probeer ik dan met kickboksen en optreden los te laten. Ik wil niet riskeren dat ik alles kwijt raak wat ik heb."

De Likt of Het Gezelschap?

"Allebei. Na vijf jaar spelen met De Likt, is het fijn om weer eens met andere gasten te werken. Dat geeft energie, ook juist om met De Likt weer nieuwe dingen te maken. Met De Likt zijn we pas op kamp geweest, in Brabant. Nummers schrijven. Dat was geweldig. Dat willen met Het Gezelschap ook. Ik wil sowieso de twee bands combineren. Hoe groot het allemaal ook wordt!"

De Likt

De Likt (met ook Giorgi Kuiper en John van Beek) won afgelopen jaren allerlei prijzen en scoorde hits met Finidi George en Ja Dat Bedoel Ik, honderdduizenden keren bekeken op YouTube. In 2020 komt er een nieuw album uit. In april kun je ze in Rotterdam zien op Motel Mozaïque en Blijdorp x De Doelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden