Foto:
Columns

'Stemmen? Zijn er weer verkiezingen dan?'

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. Hij luisterde in tram 25 naar twee jongeren die het hadden over de verkiezingen van vandaag. 'Stemmen? Zijn er weer verkiezingen dan?'

"Ga jij stemmen?"
"Stemmen? Zijn er weer verkiezingen dan? Mijn hemel, ze laten ons gewoon niet met rust hé. Die Rutte denkt dat hij onze stem gaat krijgen, zodat hij ons weer een paar jaar af kan knijpen. No way, deze jongen gaat niet stemmen. Laat ze het lekker zelf uitzoeken, daar in Den Haag."

In tram 25 zit ik achter twee jongeren en luister ik, met veel belangstelling, mee als ze het hebben over de komende verkiezingen.

"Dombo, deze verkiezingen gaan niet over de Tweede Kamer, maar over de Provinciale Staten en de waterschappen."

"Waterschappen? Oh ja! Ik zag iets voorbijkomen op Facebook. Die waterschappen. Dat gaat over het klimaat en dat bij een grote overstroming wij op Zuid er als eerste aangaan. Daarom zijn de huizen zo duur en moeten we belasting betalen. Met dat geld zijn die klootzakken in Den Haag een enorme ark aan het bouwen. Voor het geval dat. Zo kunnen de rijksten van het land, bij een tsunami, met die ark mee. En wij mogen lekker verdrinken. Las ik ook op Facebook."

"Nee mafketel. Er vinden 2 verkiezingen plaats, namelijk die voor de Provinciale Staten en de verkiezing voor de waterschappen. Ze leggen wegen aan en bekijken waar de spoorweg- en scheepvaartverbindingen komen, maar ook waar je als bedrijf mag bouwen en waar de woongebieden zijn. En de waterschappen zorgen voor schoon drinkwater. Daarnaast kiezen de mensen van de provincie, de leden van de Eerste Kamer. Snappie?"

"Waren er daarom zoveel stakingen de afgelopen periode? Het openbaar vervoer, de scholen, de haven, klimaatmarsen en slutwalks. Die gele hesjes en klimaatspijbelaars, werken die nou samen? Want die lossen het klimaatprobleem toch wel op? Waarom zouden wij dan gaan stemmen?"

"Weet je wat. Laat maar. Ik geef het op. Heb jij je huiswerk voor maatschappijleer gemaakt?" "Nee man, jij wel? Mag ik het overschrijven?"

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden