De Hillegondakerk in hartje Hillegersberg is de oudste Nederlands Hervormde kerk van Rotterdam,
De Hillegondakerk in hartje Hillegersberg is de oudste Nederlands Hervormde kerk van Rotterdam, (Foto: )

Hillegondakerk wekker van de wijk: 'Klachten als klokken níet luiden'

Rotterdam - Wie in de buurt van de Hillegondakerk woont, weet precies wat voor geluid er 's ochtends om 08.00 uur klinkt. Kerkklokken. Elke dag twee minuten lang. Waarom eigenlijk zo vaak? En waarom zo vroeg? En waarom zo lang?

Door Jet Jongepier

Koster F. van Vliet vertelt: ''Tegenwoordig gaat dit automatisch. Het luiden van de klokken heeft inmiddels ook een functie, zoals bijvoorbeeld een wekker. Ook staan er vaak kinderen op elkaar te wachten om naar school te fietsen, als de klokken dan luiden is het tijd om te vertrekken.''

Maar wat is het verhaal achter het luiden? ''Ik heb er hier nog een schilderij van hangen! Vroeger, toen de jaren dertig-huizen er nog niet stonden, was er alleen maar weiland rondom de kerk en de boeren moesten iedere dag vroeg uit de veren om te werken. Om 08.00 was het tijd om te pauzeren. Het was dus een oproep voor de hardwerkende boeren om pauze te nemen'', zegt van Vliet. Het grappige is: ''We hebben bijna nog nooit klachten gehad over het luiden, maar juist als ze een keer niet luiden!. Het is een begrip in Hillegersberg."

Hillegersberg

De Hillegondakerk in hartje Hillegersberg is de oudste Nederlands Hervormde kerk van Rotterdam, de oudste oorkonde stamt uit het jaar 993. De kerk is aangewezen als rijksmonument. Naast de zondagse kerkdiensten wordt de kerk ook druk bezocht en gebruikt voor onder meer trouwerijen, concerten en rouwbijeenkomsten.

Voor de kerk en op de begraafplaats staan nog restanten van het kasteel dat in 1250 werd opgebouwd. Dit kasteel werd uiteindelijk in 1426 verwoest en nooit meer opgebouwd. ''Dit is de oudste muur van Rotterdam'', vertelt van Vliet.

Ook worden er regelmatig concerten gehouden in de kerk. De ene keer een korenconcert en de andere keer instrumentaal, met gitaren bijvoorbeeld. ''Maar we gaan natuurlijk geen rockconcert geven.''

De Hillegondakerk wordt nog steeds druk bezocht. Ook tijdens de kerkdiensten op zondag is er nog steeds een opkomst van 250 tot 300 mensen.

Bezichtigen

Vanaf woensdag 5 april is de kerk weer iedere woensdagmorgen en zaterdagmorgen open voor bezoek, bezichtiging, een praatje of een kopje koffie. Tijdens de bezichtiging kun je de begraafplaats op, de ruïne in en soms zelfs omhoog de toren in. Ook doen ze ieder jaar weer mee met de Open Monumentendag, de tweede week van september.

Meer berichten