Rotterdamse kunstenaar laat verdeeldheid zien van de Brexit

Rotterdam - Beeldend kunstenaar René Jacobs uit Rotterdam heeft zich laten inspireren door de Brexit en heeft een bijzonder kunstwerk gemaakt dat bestaat uit ruim 4.000 plastic poppetjes die in een doolhof rondlopen. Alsof we in een drone boven een labyrint zweven zien we twee groepen mensen die om elkaar heen cirkelen maar elkaar nooit zullen bereiken omdat ze gescheiden worden door barrières van taal, cultuur en nationaliteit.


Aan het eind van de lange gang hoopt de mensenmenigte zich op omdat ze allemaal een doodlopende weg in zijn geslagen. Enerzijds is de menigte voor altijd van elkaar gescheiden, anderzijds verblijven ze voor altijd in de dezelfde bak. De titel van het werk is United / Divided. Het kunstwerk symboliseert dat voor- en tegenstanders van de Brexit of Europa in het algemeen ieder halsstarrig hun eigen weg blijven volgen en dat een werkelijke dialoog tegenwoordig niet meer op gang komt.
'Iedereen zit gevangen in zijn eigen wereld met zijn eigen denkbeelden. Niemand luistert nog naar elkaar', stelt René Jacobs die bijna een maand bezig is geweest met kunstwerk, waarbij alle poppetjes één voor één nauwgezet geplaatst moesten worden met een pincet. Volgens de kunstenaar een Zen Boeddhistische oefening die hem letterlijk een beknelde zenuw heeft opgeleverd in zijn rechterschouder en een wekelijkse behandeling aan de fysiotherapeut.
Het werk dingt mee met de prestigieuze Zomer Expositie van Museum de Fundatie in Zwolle rondom het thema Europa. Het werk zal in ieder geval deze
maand te bezichtigen zijn in de galerie van René Jacobs op de Nieuwe Langendijk 10 in Delft. Galerie de Kunstkop zal in april hernoemd worden in ART
Jacobs en is geopend donderdag en vrijdag van 10.30 tot 17.30 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 en op afspraak. Meer informatie is te vinden op de website www.renejacobs.nl.
 

Meer berichten