'Ik ga ooit iets met robots doen!'

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedere Rotterdammer kan op onze site zelf een bericht voor De Havenloods aanleveren.

300 leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben op donderdag 14 maart voorkomen dat de haven en stad Rotterdam zonder stroom kwamen te zitten. In de Onderzeebootloods, RDM Rotterdam vond de eerste editie van Techmission010 plaats waarvoor alle leerlingen hun technische skills hebben ingezet. De techniekexperience is bedoeld om jongeren te motiveren voor een technisch profiel te kiezen. Danja (12) weet het nu zeker: "Ik ga ooit iets met robots doen!"

Met dit nieuwe evenement zijn tweedeklassers uitgedaagd om met techniek bezig te zijn zegt Dsire van Dijk, programmamanager Kiezen voor techniek technologie van Gemeente Rotterdam. De arbeidsmarkt kent al jaren een tekort aan technisch personeel. Om jongeren te interesseren voor techniek hebben we met een club van betrokken partijen uit stad en haven intensief samengewerkt aan een volledig nieuwe techniekexperience.

"Het is cruciaal dat jongeren van deze leeftijd zo vlak voor hun profielkeuze enthousiast gemaakt worden voor de mogelijkheden van techniek. Als ze het komende jaar geen technisch profiel kiezen, zien wij ze later niet meer terug als techneut. En dat is wel waar deze havenregio een enorme behoefte aan heeft. Anders missen we letterlijk de boot", zegt Jouke Goslinga, programmadirecteur RDM Rotterdam, één van de initiatoren van Techmission010. 

Tijdens een explosieve game, ontworpen door experience designers, losten teams van jongeren verschillende technische raadsels op met nieuwe technologien om een HighVoltage machine weer aan de praat te krijgen. Danja heeft het zichtbaar naar haar zin: "Er wordt wel eens gezegd dat techniek alleen maar iets voor jongens is, maar dat is echt onzin. Wij vinden het ook mooi om te bedenken hoe iets in elkaar zit en om het dan ook echt te bouwen. En als het niet lukt, moet je op zoek naar hoe het wel kan. En het is niet alleen leuk, met een techniekopleiding kun je ook makkelijk een baan vinden. Dus vertel ik tegen vriendjes en vriendinnetjes vaak dat ze ook die kant op moeten gaan."

Meer berichten