Rotterdammer bouwt bijzondere brug in Italië

Rotterdam - De Rotterdamse architect Maurice Nio druk bezig met de voorbereiding van de bouw van een nieuwe brug over de drukke weg tussen Florence en Pisa in Prato. De brug met de naam The Fifth Element dankt zijn naam aan het missende element wat het gebied nodig heeft om 'heel' te worden. Zo was er eerder geen fietsverbinding op deze belangrijke fietsroute in Prato, een stad die zich profileert als een echte fietsstad. 

Maurice Nio is geen onbekende in Italië. Dankzij kunstwerken in Florence en Barletta en binnenkort in het kleine stadje Montecarlo, zijn vele tentoonstellingen en lezingen door heel Italië, heeft hij naam gemaakt in het land. Nio is in 2006 gevraagd zijn ontwerp Sensing the Waves te presenteren aan het Pecci Center, een fameus kunstcentrum in Prato. Zijn visie werd uiteindelijk geselecteerd. Sensing the Waves dankt zijn naam aan het feit dat het gebouw één grote sensor is die de huidige en toekomstige stromingen aanvoelt, absorbeert en uitstraalt op het gebied van kunst, muziek, film, educatie en food. 

Nio weet zelf niet precies waarom zijn werk zo'n succes is in Italië. "Ik hou het erop dat Italianen sensitiever zijn voor mijn kunstwerken." Een belangrijk kenmerk is dat Nio geen onderscheid maakt tussen het maken van een boek, kunst of architectuur. Voor hem is ieder project een verhaal op zichzelf. "Alles moet een verhaal hebben, een ziel, een karakter met goede en slechte karaktertrekjes. Zodra dat verhaal gestalte krijgt kunnen mensen zich ertoe verhouden, kunnen ze ermee affiniteit hebben. Maar dan moeten de ideeën en concepten wel rafelranden hebben, anders is het verhaal te af, te hermetisch. Een rafelig karakter is de crux tot oorspronkelijkheid."

Maurice Nio is in eerste instantie architect maar daarnaast ook beeldend kunstenaar, filmmaker, schrijver en grafisch vormgever. Sinds 2000 heeft hij zijn eigen ontwerpbureau NIO architecten in Rotterdam. Met een team van acht architecten werken zij aan projecten op het gebied van sport, retail, infrastructuur, cultuur en woningbouw. Inspiratie voor ontwerpen halen zij uit alledaagse dingen zoals muziek, film, natuur en kunst. 

Meer berichten