Havenman Bornet: "Je moet zorgen voor zekerheid. Mensen hebben een hypotheek en een gezin."
Havenman Bornet: "Je moet zorgen voor zekerheid. Mensen hebben een hypotheek en een gezin." (Foto: )

Wick Bornet is trots op eretitel Havenman van het Jaar 2018

Rotterdam - "Dat ik Zeehavenbedrijf Dordrecht (ZHD) succesvol heb overgedragen aan de vierde generatie, vind ik mijn belangrijkste prestatie. Dat gebeurt maar bij drie procent van de familiebedrijven." Aan het woord is Wick Bornet, Havenman van het Jaar 2018.

Door Jaap Deijbel

Alain (37), de oudste zoon van Wick Bornet (67) is nu twee jaar directeur van ZHD, de belangrijkste tak van de holding, waar Wick overigens nog wel de leiding over heeft. "M'n andere zoon Yves heeft een technische knobbel en werkt hier ook en moet er een gebouw worden gerenoveerd, of gebouwd, dan schakel ik m'n vrouw Irene in. Zij is bouwtechnisch ingenieur," vertelt Bornet op rustige toon.

In december werd hij verkozen tot Havenman van het Jaar 2018. In bijna 40 jaar was hij pas de tweede van buiten Rotterdam. Bornet: "Een eer, ik werd er verlegen van. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Voordat we naar Lekkerkerk verhuisden, woonden we in Hillegersberg. En omdat veel familie in Rotterdam woont, doen we daar nog iedere week boodschappen. Een stad, die zich fantastisch heeft ontplooid en waar ik nog enorm trots op ben."

"En ik ben blij dat het Rotterdams Havenbedrijf de Dordtse haven nautisch beheert en exploiteert. Er is nu een professioneel beleid. Daarvoor was er steeds een wisselende wethouder verantwoordelijk, die plots meer prioriteit kon geven aan de binnenstad dan de haven."

"Toch wilden we eind vorig jaar de banden met het Dordtse bestuur aanhalen. Temeer omdat we gaan uitbreiden aan de Prins Willem Alexanderkade en de Wilhelminahaven. Juist toen werd bekend dat ik Havenman werd en kreeg ik een grote bos bloemen, met brief van de wethouder en de burgemeester. De wethouder is inmiddels langs geweest en een ontmoeting met de burgemeester zit in het vat. Dat geeft de impact van de titel aan."

Wick Bornet wordt alom geprezen om zijn kalmte en sociaal besef. "Als ik boos ben, blijf ik beschaafd. Belangrijk die beheersing, want door de moordende concurrentie moet je continu alert zijn. Bovendien is dit een conjunctuur-gevoelig bedrijf. Begin 2009 daalde de omzet plotseling met 40%. In het begin konden we dat overbruggen, maar toen het te lang duurde, moest ik een rem zetten op overwerk en variabele emolumenten. Maar er is niemand ontslagen. Ik vind dat je moet zorgen voor zekerheid. Mensen hebben een hypotheek en een gezin."

"Gelukkig gaat het nu weer goed. Ik sluit niet uit dat Alain, die voor ZHD veel ervaring bij buitenlandse multinationals opdeed, het bedrijf wil laten groeien door bijvoorbeeld een bedrijfsovername. Hij heeft een team van jonge mensen om zich heen verzameld en is ook bezig met een beter bedrijfsimago. We zijn een heel dienstverlenend bedrijf en hebben behoefte aan mensen die multi-functioneel zijn en snel en creatief kunnen reageren op klantenwensen. Het aantal geschikte sollicitanten valt nu tegen. Zijn streven is ervoor zorgen dat mensen op de stoep staan, omdat ze hier willen werken."

Fossiele brandstoffen zoals steenkool, dat ZHD overslaat, worden als vervuilend beschouwd. Bornet wil op die ontwikkelingen vooruitlopen. Bornet: "Niemand kan de toekomst voorspellen, maar dit bedrijf is ingesteld op snelle veranderingen."

In 1920 begint Wick's opa met een zandbedrijf, dat onder meer meewerkt aan de wederopbouw van Rotterdam en de Deltawerken. Zonder Wick's vader, zijn rechterhand, in te lichten, verkoopt hij het bedrijf aan BosKalis. In 1968 begint hij met ZHD in Dordrecht. De zeehaven is dan zieltogend. Bornet treedt in 1974 in ZHD-dienst als planner.

Wick Bornet maakt op ingetogen wijze in ruim veertig jaar een begrip van ZHD. In de haven van Moerdijk is ZHD een pionier. Na pas 15 jaar komt de eerste klant. Nu floreert ook deze tak. En de drijvende ZHD-kranen zijn actief in de Rotterdamse haven.

Meer berichten