Henk van Beek (met baard) na de knappe zege van Oranje tegen wereldkampioen Frankrijk in de Kuip.
Henk van Beek (met baard) na de knappe zege van Oranje tegen wereldkampioen Frankrijk in de Kuip. (Foto: )

'Het Oranje-publiek zingt minder dan de Feyenoord-supporters'

Rotterdam - Henk van Beek is een trouwe supporter van het Nederlands elftal. "Ik hoop dit jaar mijn 250ste interland mee te maken", vertelt hij. "Als ze in Nederland spelen ben ik er altijd bij en als het kan ga ik ook naar uitwedstrijden."

De 48-jarige voetbalfan, die al dertig jaar een seizoenkaart heeft voor Feyenoord, heeft interlands meegemaakt in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven, maar ook wel eens in Enschede en Utrecht. "Qua voetbalbeleving is er een groot verschil tussen de Oranje-supporters en de Feyenoord-supporters", legt hij uit. "Het Oranje-publiek zingt minder. Bij Feyenoord zie je dat ook als het wat minder gaat, de hele Kuip met spreekkoren achter de club gaat staan. Bij het Nederlands elftal is het gemoedelijker. Wanneer daar een wedstrijd wat minder gaat, gaan de mensen gezellig wat met elkaar kletsen. Sommigen komen voor de carnavaleske sfeer."

Henk geniet extra tijdens wedstrijden in Rotterdam. "Ik ben een enorme fan van het stadion. Als je met 3-0 van Duitsland wint, is het overal gezellig. Maar in de Kuip is er ook bij een interland tegen bijvoorbeeld Estland altijd een goede sfeer. Het is wel kleiner allemaal, en wat krapper. Ik vind dat zelf geen probleem, gezellig tegen elkaar aan zitten op de tribune. Maar het gaat wel spelen. Ik kan de discussie over een nieuw stadion ook wel begrijpen."

Samen met vrienden kocht Henk in 2004 een Engelse dubbeldekker die werd opgepimpt tot Oranjebus. "We zijn er mee naar Portugal gereden en voor de wedstrijd vroegen ze of we mee wilden rijden in een mars door de stad. Als Oranje in de Kuip speelt, parkeren we de bus meestal bij café De Gouden Leeuw in Oud-IJsselmonde. Naar de wedstrijd tegen Wit-Rusland komen we niet met onze bus. Hij is in reparatie en we wachten op onderdelen. Maar ik hoop dat we er volgend jaar mee naar het EK kunnen. En dit jaar ook naar het WK voor de vrouwen, want die volgen we natuurlijk ook tegenwoordig."

Meer berichten