Foto:

De unieke ambiance van de Kuip: 'Gejuich hoor je heel goed'

Rotterdam - Stadiondirecteur Jan van Merwijk is blij dat de Kuip op weg naar EURO 2020 weer Oranje-supporters op de tribunes krijgt. "Voor de Nations League-wedstrijd tegen Frankrijk hebben we eind vorig jaar een aantal faciliteiten verbeterd", verklaart hij de toewijzing van Nederland-Wit-Rusland op 21 maart en Nederland-Noord-Ierland op 10 oktober. "Wat in ons voordeel is, is de kwaliteit van het veld. En natuurlijk de ambiance voor spelers en supporters. Vanaf het veld zie je overal om je heen één oranje mensenmassa."

Door Emile Hilgers

Die unieke sfeer, die onmiskenbaar bijdraagt aan het thuisvoordeel voor het Nederlandse elftal, is volgens de gastheer te danken aan het ontwerp van Stadion Feijenoord. Vergeleken met andere grote stadions zijn er geen grote constructiedelen en 'gaten' in de ovaal. Alle supporters zitten of staan dicht op het veld, wat de interactie met de spelers bevordert. En doordat de tweede ring als het ware boven de lage tribunes hangt, is er een bijzondere akoestiek.

"Het geluid blijft hangen", schetst Van Merwijk. "Daardoor hoor je het gejuich heel goed. En de wave, die je bij interlands vaker ziet dan bij de wedstrijden van Feyenoord, kan helemaal rondgaan. Bij het Nederlands elftal zie je ook ander publiek. Oranje-supporters zijn minder fanatiek dan clubsupporters. Het element van 'strijd' tegen de fans van de tegenstander speelt nauwelijks mee."

Zowel spelers als supporters krijgen volgens de stadiondirecteur ook een extra boost door het schijnsel van de lichtmasten. "De interlands zijn meestal 's avonds, en dan geeft het kunstlicht extra sfeer. Dat merk je op het veld en op de tribunes, maar ook buiten het stadion. Als je aan komt rijden, zie je aan de rand van de stad de lichten van de Kuip al."

De lichtmasten zijn ook een baken voor supporters die op afstand parkeren en dan de bus of tram nemen, bijvoorbeeld vanaf de Park & Ride Beverwaard of de parkeerplaats bij Ahoy. Van Merwijk: "Doordat we van de KNVB de gegevens over de kaartverkoop krijgen, kunnen we mensen actief benaderen en oproepen om vooraf al een parkeervoorziening te regelen. Daarnaast komen er steeds meer bussen die vanuit het hele land supporters naar Rotterdam brengen en na afloop weer huiswaarts."

Nieuw is ook dat Stadion Feijenoord ook een deel van de kaartverkoop op zich heeft genomen. Toch is Rotterdam bij spektakelwedstrijden zoals op 24 maart tegen Duitsland niet de favoriet. "Tegen Frankrijk was het ondanks de vele maatregelen die we hadden genomen hier en daar toch nog altijd passen en meten", legt Van Merwijk uit. "We hadden bijvoorbeeld geen eigen kleedkamer met douche voor de Franse coach. Bij wedstrijden tegen toplanden wordt het mediacircus steeds groter. En met het vergroten van de scheidsrechterskleedkamer zijn we er nog niet; er komen steeds meer vrouwelijke scheidsrechters, waardoor we misschien moeten improviseren."

"Bij dit soort gelegenheden, zoals ook met de concerten van bijvoorbeeld Marco Borsato, kent de Kuip z'n grenzen", moet de stadiondirecteur bekennen. "Omdat het een gemeentelijk monument is, kunnen we niet ingrijpend verbouwen. Met een nieuw stadion en meer toeschouwers zouden we voor grote interlands beter kunnen concurreren met Amsterdam. Voorlopig kan Oranje hier nog uit de voeten. Gaat Nederland naar het EK, dan komt er misschien een uitzwaaiwedstrijd. Maar eerst de kwalificatiewedstrijden. Wij zijn er klaar voor!"

Meer berichten