Femi van Elshuis, Erika Blikman, Hanina Ajarai en Maarten Bakker voor het pand van Studio de Bakkerij aan de Bergweg.
Femi van Elshuis, Erika Blikman, Hanina Ajarai en Maarten Bakker voor het pand van Studio de Bakkerij aan de Bergweg. (Foto: )

Noord is blij met Studio de Bakkerij: 'Gewoon heel cool dat dit bestaat'

Rotterdam - "'Het is heel belangrijk dat een instelling als Studio de Bakkerij kan blijven bestaan", zegt Hanina. En Femi voegt eraan toe: "Het is gewoon heel cool dat zoiets als Studio de Bakkerij bestaat." Ze kunnen tevreden zijn, want er was goed nieuws voor Studio de Bakkerij!.

Door Leanne Sneep

Het is al een aantal jaar een succesvolle culturele huiskamer in Rotterdam-Noord. Toch is het een flinke opsteker dat Studio de Bakkerij zich komende tijd MeeMaakPodium mag noemen. Dit houdt in dat ze een subsidie ontvangen die hen extra ondersteuning en stimulans biedt bij het werk wat ze verzetten. Maarten Bakker, artistiek leider, is dan ook ontzettend blij. "De subsidie is een teken van vertrouwen, een bevestiging dat we met iets goeds bezig zijn."

Inmiddels is het al weer bijna zeven jaar geleden dat Studio de Bakkerij werd geopend in een oude chocoladefabriek aan de Bergweg. Door middel van theater en taal probeert men mensen in de wijk met elkaar te verbinden.

Niet zonder succes, inmiddels lopen er tientallen projecten, uitgevoerd door een divers team van mensen uit de omgeving. Zo kun je naar de KoekieBoekie voorleesochtenden komen, laten ze je via Gistpodium kennis maken met verschillende muziekstijlen en is er regelmatig tijd voor stand-up comedy bij Rotterdam Lacht. Overal met hetzelfde doel: een verbindende factor zijn in de wijk.

Ook het Fonds voor Cultuurparticipatie was enthousiast over de aanpak van de Studio de Bakkerij. Om ze komende jaren daarom verder op weg te helpen koos het fonds deze plek uit als MeeMaakPodium. Een financiële ondersteuning, extra aandacht vanuit Den Haag en een netwerk van meerdere MeeMaakPodia zouden moeten helpen om de organisatie sterker te krijgen.

En die hulp is meer dan welkom volgens Erika Blikman, zelf actief als wijkverbinder bij Studio de Bakkerij. "Het is heel erg arbeidsintensief om actief in de wijk contact te zoeken met mensen. Toch vinden we dat wel heel belangrijk. Met deze subsidie krijgen we meer ruimte om daar mee aan de slag te gaan."

Daarbij komt ook nog is de passie om theater dichter bij de mensen te brengen. "De drempel om naar kunstvoorstellingen te gaan, ligt voor veel mensen vrij hoog. Wij proberen steeds meer samen met de mensen uit de wijk het programma maken, ze echt mee te laten bepalen en doen. Deze insteek is anders dan bij veel andere podia," aldus Maarten Bakker.

Ook Hanina Ajarai en Femi van Elshuis rolden op die laagdrempelige manier Studio de Bakkerij binnen. Hanina werd voorlezer bij KoekieBoekie, waar haar dochter vaak naar toe ging. Femi werd meegevraagd door iemand uit de wijk en is nu jongerenambassadeur binnen de instelling. Beiden zijn ze heel trots dat het theater zich nu MeeMaakPodium mag noemen. Hanina: "Het is heel belangrijk dat een instelling als Studio de Bakkerij kan blijven bestaan, heel veel mensen hebben er plezier van."

De komende tijd zal er dan ook niet heel veel veranderen. Het belangrijkste is dat met het geld van de subsidie bestaande projecten ondersteund zullen worden en Studio de Bakkerij extra kan investeren in de verbinding met de wijk. Want zoals Femi zelf zegt: "Het is gewoon heel cool dat zoiets als Studio de Bakkerij bestaat."

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van wat er allemaal in Studio de Bakkerij te doen is? Of ben je enthousiast geraakt en wil je zelf ook een steentje bijdragen? Op de website: studiodebakkerij.nl is een overzicht te vinden van alle activiteiten!

Meer berichten