Foto:

Elaine den Exter is de Rotterdamse Dafne Schippers

Rotterdam - Op het NK Indoor evenaarde ze onlangs het Europees record op de 60 meter dat ze een week eerder op haar naam schreef in Gent. Toch moet Elaine den Exter zelf haar reiskosten ophoesten voor het WK, eind volgende week in Estland. "Doven en slechthorenden zijn geen paralympische sporters", legt ze uit. "Voor ons zijn er wel Deaflympics. Maar omdat er in Nederland relatief weinig atleten zijn met een gehoorbeperking, race ik meestal tussen validen. Alleen de EK's en de WK's zijn speciaal voor doven en slechthorenden."

Door Emile Hilgers

"Oostbloklanden sturen een paar vliegtuigen met atleten naar de Deaflympics", schetst de Rotterdamse sprintster. In eigen land is vooral dovensportbond KNDSB trots op haar prestaties. In een voorbeschouwing op het WK wordt Elaine 'onze sprintster' genoemd. Ook de mensen uit haar trainingsgroep bij Rotterdam Atletiek moedigen haar aan en complimenteren haar.

Ze kan zich dankzij een hoorapparaat in het linker oor – het rechter is helemaal doof – best redden in het dagelijks leven. De colleges voor haar studie Fysiotherapie in Leiden luistert ze zonodig in een rustige omgeving nog eens na. Telefoneren gaat ook goed. "Maar op de Deaflympics moet ik mijn hoorapparaat uitdoen, dat wordt daar gezien als doping. De omstandigheden moeten voor iedereen gelijk zijn. Een lichtsignaal is het startsein."

In een wedstrijd met validen kwam Elaine met het hoorapparaat in toch een keer in de problemen. "Kort na het startschot hoorde ik opnieuw een hard geluid. Ik dacht een valse start en hield me in; pas later begreep ik dat het een verspringer was die in de naastgelegen zandbak was neergekomen."

Elaine noemt nog een andere reden waarom haar gehoorafwijking wel degelijk een serieuze beperking is. "Veel doven en slechthorenden hebben een aangetast evenwichtsorgaan. Ik ook en dat merk ik soms tijdens een sprint. Dan voel ik dat ik bijvoorbeeld meer naar rechts moet lopen, of meer naar voren met mijn lichaam. Daardoor is bijvoorbeeld ook hoogspringen extra moeilijk voor doven en slechthorenden."

Zelf heeft Elaine haar hele leven tussen validen gesport. Aanvankelijk zat ze op judo, maar toen ze negen jaar geleden kennismaakte met atletiek vond ze sprinten veel leuker. "Ik had nog nooit van dovensport gehoord. Op het Europees Jeugd Olympisch Festival tipte iemand van de dovensportbond mij over de categorie doven en slechthorenden."

Dit indoorseizoen heeft Elaine enorme progressie gemaakt. "Met mijn nieuwe trainster, Monique Berrevoets, train ik meer op de start en sprintspecifiek. Ik was mijn explosiviteit een beetje kwijtgeraakt. Ik loop heel erg op adrenaline en presteer altijd beter op grote toernooien. Dus er liggen zeker kansen op het WK."

De dovensportbond vergeleek Elaine's vorige persoonlijk record op 60 meter met dat van Dafne Schippers: 7.88 seconden is 27,4 km/uur, de 7.00 seconden van Dafne is 30,8 km/uur. Inmiddels heeft Elaine 7.76 seconden staan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden