Columnist Wouter Vocke brengt een ode aan de Ierse pub


Foto: Britte Kramer
Columns

Columnist Wouter Vocke brengt een ode aan de Ierse pub

Rotterdam - Dit is de column van Wouter Vocke uit De Havenloods van deze week: 'Het maakt niet uit wat voor dag het is of hoe laat het is; in de Ierse Pub is het zeven dagen per week een internationaal feestje.'

'Er zijn genoeg plekken in Rotterdam waar je je even in het buitenland waant. In The Basement – de cocktailbar onder Hotel New York – of 's zomers op het dak bij The Suïcide Club zou je zomaar ergens in Londen of Manhattan kunnen zijn. Er zijn stukken waar je je in Berlijn waant en als je in de Markthal de hammen ziet hangen, zou je net zo goed in een overdekte markt in pak-hem-beet Madrid kunnen lopen.
We kunnen naar de Noorse kerk, de Russische supermarkt en de Italiaanse deli – maar er is één plek waar ik me altijd écht even niet in Rotterdam waan: de Ierse pub aan het Rodezand.
Een belangrijke reden: je moet Engels praten als je iets wilt bestellen; het personeel is Iers. Of in ieder geval Brits - al heb ik ook ooit met een Canadese barvrouw staan praten. Hoe dan ook: ze zijn niet Nederlands. En áls je dan een biertje besteld krijg je automatisch een pint – tenzij je om een small beer vraagt.

Deze keer ben ik er op een zaterdagmiddag om Tottenham Hotspur tegen Arsenal te kijken, zeg maar de Feyenoord-Ajax van Londen. Groepjes Arsenal-fans zitten verzameld bij elkaar, en aan de bar zitten drie spurs supporters - duidelijk in de minderheid. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de North London Derby, maar één man zit aandachtig naar rugby te kijken op een ander scherm. Aan een tafeltje zit een Engelssprekend echtpaar een Full English Breakfast naar binnen te werken (inclusief witte bonen in tomatensaus en echte Britse worsten). Een groepje Italianen heeft een bank geclaimd en kijkt op een tv naar Italiaans voetbal. Drie vrienden zitten met een mandje uienringen naar een Vlaamse voorjaarsklassieker te kijken. Naast me aan de bar vraagt een man met een Spaans accent of Manchester United ook wordt uitgezonden - hij wordt teleurgesteld.

Het maakt niet uit wat voor dag het is of hoe laat het is; in de Ierse Pub is het zeven dagen per week een internationaal feestje - inclusief live muziek. Op 17 maart is het weer St. Patrick's Day. I'm there!'

Wouter Vocke is redacteur bij indebuurt.nl/rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden