Foto: (Impressie Depot Boijmans Van Beuningen)

Rotterdammers adopteren spiegelpanelen Depot Boijmans Van Beuningen

Rotterdam - De 1664 enorme spiegelpanelen die vanaf dit voorjaar worden geplaatst op Depot Boijmans Van Beuningen, kunnen door iedereen worden geadopteerd. De aanschaf van een spiegel (per stuk 1.000 euro) is bovendien een bijdrage aan het laatste stukje van de financiële wervingscampagne. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot is momenteel in aanbouw in het Rotterdamse Museumpark.


Inmiddels hebben al 192 spiegels een adoptieouder gevonden. Rotterdammers, bedrijven en andere (inter)nationale kunstfans tekenden al voor een spiegel. Vanaf de grond tot aan de 39 meter hoge top van het iconische gebouw worden in totaal 1664 spiegels geplaatst. Ieder met een eigen nummer en certificaat. Nationale en internationale spiegel-adoptanten kunnen zelf een voor hen interessante spiegelcode kiezen. Net als andere unieke spiegelnummers, wacht de Rotterdamse Spiegelcode R010 bijvoorbeeld nog op adoptie. Met de opbrengsten van de spiegels wordt de verdere inrichting van het Depot gefinancierd.

Mensen en instellingen die een spiegel hebben geadopteerd leggen uit waar die betrokkenheid vandaan komt.
Begunstiger van het museum en cultuurliefhebber Maria Kuster: "Spiegel nummer B38 symboliseert voor mij een dankbare terugkijk op een lang Boijmans verleden, maar geeft vooral een verwachtingsvolle spiegeling van een nieuwe tijd, en daar wil ik dolgraag een beetje aan bijdragen."
Wout Braber, al ruim een decennium betrokken bij de bouw binnen het museum: "Kunst is als een spiegel, je ziet er vooral veel van jezelf in terug. Ik heb gekozen voor D12. Vanaf de eerste pennenstreek tot aan de oplevering is straks 12 jaar verstreken."
Winy Maas, mede-oprichter MVRDV en architect van het Depot: 'Als MVRDV adopteren we een spiegel om onze betrokkenheid bij het Depot en bij Rotterdam uit te drukken. Dit is een gebouw "zonder achterkant", dat naar alle zijden toe toegankelijkheid uitstraalt. We verwachten dat Rotterdam na de Markthal met het Depot zijn internationale profiel verder zal versterken.'

Hizkia van Kralingen, directeur van het gelijknamige bedrijf dat met Museum Boijmans Van Beuningen samenwerkt op het gebied van kunsttransport en collectiebeheer: '`Met de adoptie van de spiegels kunnen wij de fijne samenwerking met de museumorganisatie onderstrepen. Wij kozen als partner op het gebied van kunsttransport en collectiebeheer voor de spiegels rondom de toegang waar straks de kunst in en uit zal rijden.'

In 2021 gaan de deuren van Depot Boijmans Van Beuningen open. Dit eerste publiek toegankelijke kunstdepot, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, is uniek in de wereld en verrijst naast Museum Boijmans Van Beuningen. Nergens ter wereld bestaat een dergelijk gebouw, waar naast het openbaar maken van 100% van de museumcollectie (151.000 kunstwerken), een blik achter de schermen van de museumwereld wordt gegeven en tevens privé-collecties kunnen worden verzorgd. Momenteel wordt vanuit de gehele internationale kunstwereld nauwlettend gekeken naar de ontwikkeling van deze Nederlandse iconische wereldprimeur in (en met uitzicht over) Rotterdam.

Interesse in een spiegel? Via een speciale link kun je zien welke exemplaren nog beschikbaar zijn.

Meer berichten