In de stad staan ook 'fleurige vuilcontainers', met kunstgras en kleurige bloemen er omheen. Foto gemaakt bij het Eudokiaplein. Naast wethouder mevrouw Kamm, containeradoptant. (Foto: Jan van der Ploeg)
In de stad staan ook 'fleurige vuilcontainers', met kunstgras en kleurige bloemen er omheen. Foto gemaakt bij het Eudokiaplein. Naast wethouder mevrouw Kamm, containeradoptant. (Foto: Jan van der Ploeg) (Foto: Jan van der Ploeg)

Wie weet er een oplossing voor al die troep naast de containers?

Rotterdam - Nog een paar weken geduld en dan komt er een 'pittig' plan voor een van de grootste ergernissen in onze stad. Wethouder Bert Wijbenga wil de rotzooi naast de vuilcontainers op straat aanpakken. Net als iedereen overigens, al vele maatregelen gingen aan komend plan van aanpak vooraf.

Door Emile van de Velde

Naastplaatsingen (woord van het jaar 2019?) noemt de gemeente het, de zooi die mensen naast de container zetten als die vol is. 'Op 6 maart kom ik met pittig plan aanpak Naastplaatsingen naar de Raad. Acties op vele fronten, preventief en repressief', twitterde hij vorige week. Wát al die acties zijn, moeten we nog even afwachten. Dat behoort de gemeenteraad als eerste te lezen. Maar we zijn wel benieuwd, er is immers al zó veel verzonnen in het verleden.

We hebben de 'BuitenBeter-app' die je op je telefoon kunt zetten en waarmee je snel en direct Stadsbeheer kunt waarschuwen. Een aantal jaar geleden geïntroduceerd als dé methode (dus niet bijvoorbeeld Twitter, telefoon of mail) om zwerfvuil of andere ongemakken op straat te melden.

We hebben óók een hele serie maatregelen voorbij zien komen om de troep naast de containers te verminderen. Zo hebben al bijna duizend Rotterdammers een ondergrondse container in hun straat geadopteerd. Deze adoptanten houden de omgeving van die container zelf schoon.

Oók hebben alle containers in de stad inmiddels een zogenaamde vulgraadmeter. Dat is een sensor waarmee Stadsbeheer gewaarschuwd wordt als een container vol zit, zodat er zo snel mogelijk een vuilniswagen die kant op kan komen. Overigens zijn nu wel alle containers uitgerust met zo'n sensor, maar nog niet alle sensoren zijn geactiveerd.

Maar of het nu adoptanten zijn, of Stadsbeheer, die de troep opruimt; uiteindelijk zijn het toch mensen zelf die er een zootje van maken. Of dat juist níet doen. Daarom wordt er ook gezocht naar maatregelen die gedrag veranderen. In de stad staat inmiddels al een aantal 'fleurige vuilcontainers', met kunstgras en kleurige bloemen er omheen. Het idee is dat je het bij zó'n vrolijke container wel uit je hoofd laat er een rotzooi van te maken.

We kunnen op 6 maart in ieder geval meer van deze laatste soort maatregelen verwachten van de wethouder. Maar wat nog meer? Heb jij een idee om de troep naast container te verminderen? Mail naar redactie.hl@persgroep.nl en wij sturen je idee door. Wie weet luistert de wethouder er wel naar!

Meer berichten