Foto:

Para-atleet Ranki Oberoi wil op WK 2019 weer pieken

Rotterdam - Voor meer snelheid heeft Ranki Oberoi indoor vrijwel uitsluitend op de sprint getraind. De 25-jarige Rotterdammer is vooral goed in verspringen; de vierde plaats op het EK Para-atletiek leverde hem in 2014 de A-status op en hij werd vierde op de Paralympische Spelen van 2016. Toch doet hij elk jaar op het NK indoor voor validen alleen met de sprint mee. Afgelopen weekend was dat anders: een sprong van 6.90 meter of verder betekende een ticket voor het WK.

Door Emile Hilgers

Voor Ranki begon het NK zaterdag met een verrassend resultaat: 7.12 seconden op de 60 meter in de halve finale en een zestiende plaats. "Ik was dit jaar als 37ste toegelaten", vertelt hij. "Ik heb extra getraind, maar had vooral ingeschreven omdat ik het leuk vind aan belangrijke toernooien mee te doen."

Ranki is niet gespecialiseerd in sprinten omdat in categorie T20 (alle deelnemers met een verstandelijke beperking) de 100 meter geen officieel onderdeel is. "Er zijn maar vier nummers", legt hij uit. "Dat zijn de 400 meter, verspringen, kogelstoten en 1.500 meter. Best wel technische onderdelen allemaal, dat maakt het extra moeilijk."

Op de vraag in hoeverre hij verstandelijk beperkt is en daar last van ondervindt bij het sporten, antwoordt Ranki: "Mijn coach heeft meer tijd nodig om dingen uit te leggen, ik heb er vaak moeite mee aanwijzingen te onthouden en goed uit te voeren. Je moet bij verspringen op zoveel dingen letten: de aanloop, de afzet, de vlucht en de landing. Alles moet kloppen."

Sinds hij zich door zijn A-status van NOC*NSF meer kan focussen op topsport, heeft Ranki grote stappen gemaakt. Op het EK 2014 sprong hij 6.79 meter, op de Paralympics twee jaar later 6.96 meter. Afgelopen seizoen voelde hij dat de magische 7 meter-grens binnen bereik was en in september gebeurde het: brons op het EK met een sprong van 7.13 meter.

Inmiddels leeft de altijd enthousiaste sportman toe naar het WK 2019, maar dat is pas in november. Dat betekent een lang outdoor seizoen. Om de druk weg te nemen, besloten Ranki en zijn trainer te proberen op het NK indoor al de limiet te halen. Het lukte helaas nog niet. Ranki's beste afstand was 6.86 meter (twee keer), slechts vier centimeter verwijderd van de limiet.

Hij mag tevreden zijn en trots op zijn zesde plaats als para-atleet tussen valide sporters. Toch was er na afloop teleurstelling. "Ik was als vierde geplaatst", legt Ranki uit. "Vaak kan ik op grote toernooien pieken, dit weekend met verspringen helaas niet."

Ranki houdt zoals altijd de moed erin. Er komen nog genoeg kansen om zich te kwalificeren. "Ik zit bij de top zes van de wereld en wil richting de medailles op het WK en de Paralympische Spelen van 2020. Daarvoor moet ik rond 7.30 meter springen. Dat is mijn doel komend seizoen."

Sinds de Spelen van Rio traint Ranki weer bij Rotterdam Atletiek en clubtrainer Manuel Ellsworth (foto onder). Hij traint met valide sporters, bijvoorbeeld Dudly Boeldak, die op het NK indoor tweede werd bij het verspringen.

Meer berichten