Foto: Vivienne Magalie
Rotterdammer van de Week

Stilzitten is er niet bij voor Rotterdammer van de Week Madelon Baans

Rotterdam - Madelon Baans (41) is een drukbezette dame, die we tussen haar werkzaamheden door in haar favoriete koffiebar spreken. Ze maakt lange dagen als zelfstandig communicatieadviseur, maar daarnaast geeft ze ook nog eens crossfit-training bij CrossFit Wildhearts en borstcrawl lessen in het Van Maanenbad. Als voormalig professioneel zwemster heeft ze zo'n beetje de hele wereld gezien, deed ze mee aan EK's en WK's en won ze maar liefst 49 nationale titels. Ook zwom ze op drie Olympische spelen: Atlanta, Sydney en Athene. Maar nergens voelt ze zich zo thuis als in Rotterdam, de stad waar ze intens van houdt: "Je krijgt me hier niet zo snel weg!" Deze week is Madelon onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Hoe Rotterdams ben je?

"Ja, heel!" Zegt ze lachend met een Rotterdams accent. "Ik woon hier niet mijn hele leven, maar ik ben hier wel geboren en voel me vooral echt een Rotterdammer. Ik heb wel elders gewoond in mijn jeugd, maar toen ik de kans had om terug te komen was ik gelijk weer hier. Je krijgt me misschien nog wel weg voor een buitenlands avontuur, maar anders niet!"

Maar je woont in een wolkenkrabber midden in het centrum, hoe tof?

"Niet lang meer; we hebben een huis gekocht in Noord. Een cascowoning, dus mijn man en ik hebben nog wel wat te doen! De afgelopen vijf jaar hebben we in de 100 Hoog gewoond, maar nu gaan we als het huis klaar is – maar dat gaat echt nog wel even duren – verhuizen naar Rotterdam-Noord. Heel gaaf, totaal wat anders. Maar ik vind de buurt ook erg leuk, een beetje up and coming. Dat was het ook hier in het centrum toen we er gingen wonen."

Ga je het centrum niet missen?

"Het gemak daarvan ga ik wel missen, alles is natuurlijk supercentraal. Ik vind Noord echt een leuke buurt, dat is wel een van de redenen dat wij er heengaan. En de kans om een huis helemaal naar je eigen inzicht in te richten, die konden we niet laten schieten. Dat is een once in a lifetime dingetje. Maar mijn leven speelt zich wel echt in het centrum af, ik werk in het industriegebouw, een hele fijne plek. Coffee Company op de Meent is mijn koffiespot waar ik elke dag mijn bakkie haal. Ik sport ook hier om de hoek, de Wildhearts zijn mijn tweede familie. Maar ik kijk er erg naar uit om naar Rotterdam-Noord te gaan, in de zijstraten van de Bergweg zitten ook genoeg leuke koffiezaakjes. Coppi, Man met Bril, Wes, Arzu... er is echt veel."

Zou je iets aan Rotterdam veranderen?

"Het is voor Rotterdam natuurlijk heel goed dat ze in alle boekjes staan, maar ik kan bijvoorbeeld in de Markthal niet eens even snel een boodschapje doen, zo druk is het. Ik hoop niet dat er alleen speciaal dingen voor toeristen worden aangelegd." Dan veert ze op: "Maar ik hoop wél, daar was ooit sprake van, dat ze op de Hofbogen à la de High Line in New York een hele groene verbinding door de stad maken."

Waar trek je eigenlijk je baantjes?

"In het Van Maanenbad, daar geef ik ook een ochtend per week borstcrawltraining. Maar ik ga ook wel eens naar het nieuwe bad op Zuid. Dat is zo'n aanwinst voor de stad!"

Hoe lang heb je professioneel gezwommen?

"Ik ben rond 1990 bij de jeugd begonnen en in 1992 zwom ik mijn eerste Europees Kampioenschap bij de senioren. En ik ben in 2006 gestopt. Na ruim 25 jaar dus, dat is best fors."

Wat waren de tofste spelen?

"Dat vragen mensen wel vaker, maar dat kun je niet met elkaar vergelijken! Sydney waren de mooiste, maar mijn allereerste spelen in Atlanta waren ook gaaf. Dan weet je helemaal nog niet wat je te wachten staat, zo'n eerste keer blijft echt bijzonder. Maar Sydney... dat was wel apart hoor. Australië is zó'n sportland en er hangt zo'n positieve vibe daar. Echt mega!"

Madelon Gravesteijn-Baans

Geboren: 8 oktober 1977 in Rotterdam
Burgerlijke staat: getrouwd
Woont in: de 100 Hoog (Wijnhaven), binnenkort in Noord
Werk: zelfstandig communicatieadviseur op het gebied van gezondheid en sport

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden