Schrijf je in als vrijwilliger en verdien een gratis sportles

Rotterdam - Goed doen en je goed voelen gaan hand in hand. Daar kun je ook nog eens fitter van raken dankzij de actie van het vrijwilligersplatform Rotterdammersvoorelkaar in samenwerking met Rotterdamse sportclubs. Onder het motto 'Good for your body, good for your soul', worden vrijwilligers die zich in februari inschrijven om het Rotterdamse sportleven te ondersteunen, beloond met een gratis sportles in een keur van lokale sportscholen.


(Door Mark Ritsema)

Rotterdam heeft een tekort aan vrijwilligers die zich bij sportclubs willen inzetten voor bardiensten, vervoer, wedstrijdondersteuning en bestuursfuncties. "Het sociale aspect van een sportclub is uit het oog verloren. Ouders zetten hun kind af bij een voetbalclub en betrekken zich er verder niet bij. Zo is er een vrijwilligersnood ontstaan, want er zijn barmedewerkers of goede lijnrechters nodig", aldus directeur van Rotterdammersvoorelkaar Jeroen de Punder: "Daarnaast is er veel vraag van mensen die door een handicap niet zelfstandig kunnen sporten of het moeilijk vinden om alleen een sportactiviteit te ondernemen."
Rotterdammersvoorelkaar is onderdeel van het landelijke vrijwilligersplatform Nlvoorelkaar. "We werken zoveel mogelijk digitaal maar doen waar nodig ook handwerk. Wij bieden bijvoorbeeld hulp bij het herschrijven of corrigeren van een wervende tekst. Voorop staat dat mensen elkaar op een eenvoudige manier kunnen vinden door een profiel aan te maken waarin je precies aangeeft wat je zoekt of te bieden hebt. We hebben wel eens een vrouw die niemand kon vinden extra gesteund door haar vraag op social media te delen. Uiteindelijk moest er een schema gemaakt worden van de vele hulp-bieders die zich meldden." 
Communicatiemedewerker Anne Theelen: "Dat het werkt merken wij wel uit de vele positieve reacties. Ik zal nooit het bericht vergeten van een vrouw die schreef: een hoogopgeleide heer kwam zojuist mijn wc-bril plaatsen." Desalniettemin blijft de vraag naar vrijwilligers nijpend. De actie waarbij een gratis sportles wordt aangeboden, is in Rotterdam gelanceerd als pilot voor een landelijke campagne. Jeroen: "Wat allereerst telt is dat mensen zich bewust worden van het goeds dat vrijwilligerswerk te bieden heeft en bereid zijn te helpen. Het kan superverrijkend zijn: Je doet iets goeds én je sport meer. Daarnaast knipogen we in de campagne naar het feit dat het duwen van een rolstoel net zo goed voor de spieren is als crossfit."
Voor meer info zie www.rotterdammersvoorelkaar.nl.

Meer berichten