Bewoners van het Gothenburghof in hun hofje dat is omgetoverd in 'Winterwonderland'.
Bewoners van het Gothenburghof in hun hofje dat is omgetoverd in 'Winterwonderland'. (Foto: onbekend)

Na alle negativiteit willen bewoners Oosterflank ook eens iets anders vertellen

Rotterdam – Na alle negatieve berichtgeving over de wijk Oosterflank willen de bewoners van het Gothenburghof graag benadrukken dat zij met bewoners uit alle windstreken een hechte sociale gemeenschap vormen, er voor elkaar zijn en samen met elkaar allerlei activiteiten organiseren. Zij willen dit positieve initiatief graag belichten en hopen dat andere bewoners van de wijk hier een voorbeeld aan nemen.

Door Annemarie van der Ploeg

Miranda van der Aa, actief bewoonster van het Gothenburghof voelt zich thuis in haar hofje. "Als je het hofje met al die bomen in loopt, heb je al zoiets van: 'Het voelt goed!' Wij wonen er al 33 jaar, maar je ziet dat er geen aandacht meer wordt besteed aan de wijk en dat het contact tussen bewoners in veel gevallen tot een minimum beperkt blijft. Dat willen we met z'n allen in ons hofje niet laten gebeuren."

"Ons hofje is qua samenstelling net zo divers als Rotterdam zelf. In ons hofje wonen bewoners afkomstig uit Turkije, Spanje, Indonesië, Suriname, Iran, Polen en Rusland. Wij zeggen: 'Beter een goede buur, dan een verre vriend'. We kunnen altijd bij elkaar terecht en nieuwe bewoners worden welkom geheten met een leuke kaart. Op deze kaart staan alle namen van de bewoners van ons hofje met de tekst: 'We hopen dat jullie het hier net zo naar je zin krijgen als wij'. Dat wordt heel erg op prijs gesteld en ze vinden dat heel bijzonder. Ze voelen zich ook gelijk welkom. Als er wat is, kunnen ze altijd bellen, al is het midden in de nacht."

"De bewoners van het Gothenburghof toveren met Kerst gezamenlijk hun hofje een maand lang om in een Winterwonderland. De bomen en de luifels worden 24 uur per dag met lichtjes versierd, en op de vier kopgevels worden bewegende sneeuwvlokken geprojecteerd. Dit alles doen wij met financiële ondersteuning vanuit het Opzoomerteam. Als afsluiting is er in het begin van het nieuwe jaar een Nieuwjaarsborrel georganiseerd, waarbij door alle aanwezige bewoners voor een hapje (uit eigen keuken) en een drankje is gezorgd. Voor de kleinste bewoners zijn er kinder-champagne, marshmallows en sterretjes. Dit alles was feestelijk ondersteund met muziek en een vuurkorf."

"De bewoners zeggen allemaal dat het ieder jaar leuker en gezelliger wordt. Ook andere bewoners uit de wijk is dit opgevallen, wat ervoor heeft gezorgd dat voorbijgangers die door het hofje lopen, stoppen om van dit alles een foto van te maken.

Van der Aa hoopt dat het Gothenburghof een voorbeeld kan zijn voor andere straten in de wijk, maar ook voor de gemeente met betrekking tot bijvoorbeeld het Evenaarplein. Dat ligt er vaak ongebruikt bij. Waarom ligt daar in de kerstperiode geen kunstijsbaan voor twee weken? Het zou voor de kinderen uit de wijk toch fantastisch zijn als dit plein in die periode met kerstbomen, koek en zopie en muziek versierd zou zijn!"

Tot slot laten de bewoners van het Gothenburghof nog weten dat het volgende buurtfeestje alvast gepland staat: een straat-barbecue in de zomer.

Meer berichten