met video

Handhavers krijgen meer bevoegdheden én een mobiel pinapparaat

Rotterdam - Ruim 80 extra handhavers van de gemeente mogen voortaan boetes op straat uitschrijven. Onder meer voor alcoholgebruik, alcohol in bezit hebben en overlastgevend rondhangen op straat. Zo meldt de gemeentelijke website. Vanaf vrijdag lopen BOA's bovendien rond met een mobiel pinapparaat zodat overtreders meteen kunnen afrekenen. Het gaat hierbij om een pilot project van een jaar.


Op dit moment mogen zo'n 40 van de 320 buitengewoon opsporings-ambtenaren (BOA's) al extra opsporingsbevoegdheden toepassen. Nu zijn het vooral bikers en jeugdhandhavers die in specifieke overlastgebieden werken.

Stadsbeheer heeft met de nieuwe functie een stap gezet in het verder professionaliseren van het handhavingsapparaat. Handhavers A zijn werkzaam in alle gebieden en wijken in de stad. Ook deze 80 handhavers mogen voortaan de bovengenoemde strafbare feiten gaan bekeuren. Met deze bevoegdheden kunnen zij beter optreden tegen overlast in de wijken, in samenwerking met de politie.

Wethouder Bert Wijbenga (o.a. handhaving en buitenruimte) zegt over de handhavers: 'Als ik in de stad ben en spreek met Rotterdammers, wordt vaak gevraagd om meer toezicht op straat. De aanwezigheid van de handhavers zorgt ervoor dat het echt beter gaat in de wijk, zo krijg ik vaak terug. Ik ben dan ook blij dat de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie hebben ingestemd met het voorstel om meer daadkracht op straat te organiseren. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan meer leefbaarheid in de stad.' 

Klik hieronder voor een voorlichtingsfilmpje over BOA's in Rotterdam. Tekst loopt onder de video verder. 

Vrijdag 15 februari start bovendien een proef waarbij BOA's in het centrum uitgerust worden met een mobiel pinapparaat. Daarmee kunnen personen met een pinpas of creditcard hun overtreding direct betalen. Het gaat dan om overtredingen zoals afval op straat gooien, wildplassen of foutparkeren. In de pilot van een jaar wordt onderzocht hoe groot de bereidheid is van overtreders om vrijwillig de boete te betalen bij de BOA. 

Lees het hele bericht hier.

Meer berichten