Wereldberoemd historisch Statendam-affiche keert terug naar Rotterdam

Rotterdam - Op een recent gehouden gespecialiseerde afficheveiling heeft Stichting Droom en Daad de hand weten te leggen op het wereldberoemde Statendam affiche. Het affiche krijgt een plek in de Fenix, het monumentale voormalige pakhuis van de Holland-Amerika Lijn aan de Maas dat wordt omgebouwd tot 'de plek waar landverhuizers een gezicht krijgen'.

De Franse ontwerper, A.M. Cassandre (1901 – 1968), geldt als de meest toonaangevende affichekunstenaar van de twintigste eeuw. De van oorsprong uit Oekraïne afkomstige Cassandre (pseudoniem voor Adolphe Jean-Marie Mouron) studeerde schilderkunst aan de École des Beaux Arts in Parijs. Zijn
ontwerpen voor de spoorwegen, scheepvaartmaatschappijen en luxe dranken uit de periode 1923 – 1936 zijn uitgegroeid
tot gezichtsbepalende iconen van de Art Déco.

Cassandre werkte tussen 1927 en 1931 voor Nederlandse opdrachtgevers waaronder Oranjeboom, Droste, Gazelle, Philips en Van Nelle.  Het Rotterdamse reclamebureau Nijgh & Van Ditmar introduceerde Cassandre in ons land. In Nederland werden zijn ontwerpen direct alom gewaardeerd. Zijn affiche l'Étoile du Nord (1927) hing op de Nederlandse stations en vormde voor de directie van Nijgh & Van Ditmar de aanleiding om contact te zoeken met Cassandre, wat zou uitgroeien tot een langjarige vriendschap en een keur aan opdrachten. Het was in Nederland waar Cassandre in 1932 museaal werd geëerd met een eerste oeuvretentoonstelling in De Lakenhal in Leiden. In 1936 volgde een tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. Daarmee verwierf het moderne affiche in een klap internationale museale status.

Zijn ontwerp voor het nieuwe luxe stoomschip Statendam van de Holland-Amerika Lijn (1929) groeide wereldwijd uit tot een icoon. Het geabstraheerde beeld van de Statendam dook veelvuldig op in kranten en tijdschriften en het affiche groeide uit tot een van zijn meest kenmerkende ontwerpen dat in museumcollecties in de hele wereld wordt gekoesterd. In 2014 verwierf het Rijksmuseum een exemplaar. Het Stadsarchief Rotterdam beschikt eveneens over een exemplaar. Het derde exemplaar dat nu verworven is, zal in de toekomst te zien zijn in de vaste opstelling in de Fenix. Het affiche komt thuis in dit monumentale voormalige pakhuis van de Holland-Amerika Lijn aan de Maas dat wordt omgebouwd tot 'de plek waar landverhuizers een gezicht krijgen'.
 

Meer berichten