Foto: Wouter Vocke
Rotterdammer van de Week

In het Kralingse Bos met boswachter Henk Suurbach: 'Ik hou van het voorjaar!'

Rotterdam - Henk Suurbach (57) is boswachter in het Kralingse Bos. Hij was laatst nog te zien in het nieuws toen er plotseling weer een eekhoorn opdook in bos - die er dus ook niet bleek thuis te horen. Eind goed al goed: de exotische eekhoorn mocht tóch blijven in het geliefde Rotterdamse bos. Of zoiets vaker voorkomt? Henk "Er is zelfs een keer een geit gedumpt! En hanen, witte ratten, vechthonden. Ja, je hebt leuke dingen en minder leuke dingen." Omdat wij altijd al eens willen weten wat de boswachter van het Kralingse Bos zo allemaal doet is Henk deze week Rotterdammer van de Week bij De Havenloods!

Door Wouter Vocke | wouter@indebuurt.nl

Hoe ziet een dag in het Kralingse Bos eruit?

"Ik moet straks drie bomen controleren of er nesten en holtes in zitten. Morgen loopt er iemand van de gemeente mee, woensdag komt er iemand van IVN (het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en later komt er ook nog een jongetje van 9 jaar die een verslag over boswachters gaat schrijven. Maar de ene week is natuurlijk drukker dan de andere. We hebben sinds kort ook de landtong van Rozenburg erbij, die is 10 kilometer lang dus dat wordt ook wat! Maar het werk wordt alleen maar leuker joh. Ik geef rondleidingen en vertel dingen, je kunt je niet voorstellen hoe groot het is. En als de dagen straks langer worden werken wij ook langer – zo lang er publiek is in het bos zijn wij aanwezig."

Is dat je favoriete jaargetijde?

"Ik heb niets met de zomer, dan is alles uitgebloeid en het wordt stiller want de vogels fluiten minder. Het is leuker als het paringstijd is en er eieren gelegd worden. Ik houd echt veel meer van het voorjaar en de herfst, ik ben ook in oktober geboren." Dan stopt hij ineens, want we zien een grote bonte specht zitten: "Kijk hem zitten! Dat is dan weer het ideale van de winter, dan is alles kaal dus je kunt alles zien."

"Wij zijn flora en fauna controleur en inspecteur – dat houdt in dat we ook naar bomen kijken wat er aan de hand is. Dan komt de inspecteur met een hoogwerker om te kijken of er vleermuizen of spechten zitten. We hebben een endoscoop met een cameraatje, dan kunnen we kijken of er iets inzit. Is dat het geval, dan mag hij niet gekapt worden."

Hoe word je boswachter?

"Als boswachter moet je een aantal opleidingen hebben gedaan. Het begint met de opleiding BOA (Buitengewoon opsporingsambtenaar). Dan een cursus Flora en Fauna Controleur en Inspecteur. Daarna krijg je een jachtcursus, want je moet ook kunnen omgaan met een geweer. Dan heb je wel je jachtdiploma, maar je moet ook nog een jachtakte hebben. Een cursus anesthesie hoort er ook bij, want je moet ook kunnen verdoven. Dan krijg je nog Dierenverzorging Kinderboerderijen, want daar moet je ook verstand van hebben." Dat is nogal wat! "Ja, we zijn ook dierenverzorgers. Elke dag houden we toezicht op de dieren in het bos, of ze niet ziek zijn bijvoorbeeld."

En je bent dus zelfs een BOA?

"Mensen hebben een voorstelling van een boswachter zoals op de Veluwe weet je wel, maar die werken alleen in bossen, in de natuur. Wij hebben ook te maken met een stedelijk gebied. Daarom krijgen we cursussen en trainingen voor wat je allemaal kunt tegenkomen. Illegaal kamperen en stroperij – daar denken mensen niet snel aan bij een boswachter. Toen ik hier net een paar maanden werkte stond er ineens een afgebrande auto in het bos. Illegale dumpingen en drugsafval komen we tegen… het is af en toe net een afvoerputje. En dan heb ik het nog niet eens over de afwerkplekken. Het leeft wel in het bos in ieder geval! "Vorig jaar heb ik daar nog een paar wildkampeerders weggestuurd. 'Ik vind het wel knap dat u ons heeft gevonden!' zeiden ze… maar wat denk je? Hun tent was knaloranje!"

Henk Suurbach

Geboren: 3 oktober 1961 in Rotterdam
Boswachter sinds: september 2003
Woont in: 110-Morgen
Opleiding: Tuinbouwschool ("Ik ben eigenlijk hovenier")
Burgerlijke staat: Getrouwd, 2 kinderen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden