Links de originele foto van Jaco van Lith, mét blote borsten. Rechts de gekuiste versie die de andere helft van Rotterdam zag, met haastig geplakt stickertje.
Links de originele foto van Jaco van Lith, mét blote borsten. Rechts de gekuiste versie die de andere helft van Rotterdam zag, met haastig geplakt stickertje. (Foto: )

Blote borsten in De Havenloods? Sticker er overheen!

Rotterdam - We schrijven 1970. Eén jaar na Woodstock wordt in het Kralingse Bos het Holland Pop Festival georganiseerd. Tienduizenden jongeren gaan uit hun dak. De Havenloods was er ook bij. En wordt het middelpunt van een heuse blote borsten-rel...

Door Emile van de Velde

Volgend jaar is 'Kralingen' precies een halve eeuw geleden. Pink Floyd speelde er, The Byrds, Santana, en heel veel andere grootheden. Willem van Hanegem liep er als bezoeker rond, net als Klaas 'de dominee' Bruinsma. Én Jaco van Lith, een 22-jarige fotograaf die daarna nog een paar jaar voor De Havenloods zou fotograferen. "Het festival duurde drie dagen en drie nachten. Ik ben het hele weekend geweest, alleen af en toe naar huis gegaan voor een kort dutje en schone kleren. Ik woonde nog bij mijn ouders, in de Tarwewijk. Die waren wel gewend dat ik soms middenin de nacht thuiskwam."

In tegenstelling tot het grootse deel van de aanwezige massa was Van Lith geen hippie. "Nee, ik zag er netjes uit, ik blowde niet, ik zoop niet. Maar ik vond het prachtig om te zien! En om te fotograferen."

Van Lith was op het festival met een perskaart (andere bezoekers betaalden 35 gulden, hoewel duizenden jongeren gewoon over het hek klommen). Met die kaart had hij naast het podium vanaf een fotografen-platform een schitterend uitzicht over het festival-terrein.

Love and peace

En daar maakte Van Lith de beruchte blote borsten-foto voor De Havenloods. Hij leverde 'm in op het toenmalige kantoor aan de Westblaak. De foto kwam terecht bij een verhaal over de 'immense kudde' die Rotterdam een weekend van love and peace had bezorgd. Er leek niets aan de hand, een vrouw met blote borsten was in de hippietijd zeker geen ongewoon gezicht op een popfestival...

Maar daar dachten ze bij de drukkerij van De Havenloods heel anders over. Halverwege het drukken van de krant viel het oog van de drukker op een half ontkleed meisje. Hij schrok zich rot. Lag daar nou een of ander pornografisch blaadje op zijn drukpers? Dat kan zomaar niet! Als een malle worden er in de nog te drukken edities stickertjes op de blote borsten geplakt. In duizenden kranten. De volgende dag heeft de ene helft van Rotterdam een blote-, en de andere helft een gekuiste versie van De Havenloods in de bus liggen.

"Het ging me helemaal niet om die borsten", benadruk Van Lith nu. "Het was gewoon een goeie foto. Ik was zeker geen voyeur of zo. Er is nog een beroemde foto van het festival waarop je een bloot meisje ziet dansen met allemaal gasten om d'r heen. Dat vond ik te ranzig."

Vijftig jaar

Volgend jaar is het precies vijftig jaar geleden dat het Holland Pop Festival plaatsvond in het Kralingse Bos. Het festival werd gehouden op 26, 27 en 28 juni 1970 en was het Europese antwoord op Woodstock. Over het aantal bezoekers bestaat nog steeds onduidelijkheid, de schattingen lopen uiteen van 50.000 tot 100.000. Behalve met het fenomeen popfestival maakte Nederland ook voor het eerst op deze schaal kennis met lossere zeden op het gebied van seks en (soft)drugs. Van Lith: "De sfeer was heel relaxt, security en politie lieten veel toe."

Van Lith wil rond het vijftigjarig jubileum graag een fototentoonstelling organiseren. "Ik hoop dat mensen met foto's op dit artikel reageren. Maar het leukste zou natuurlijk zijn als de dame op de foto zich meldt!"

Foto's

Ben je of ken je de dame op de foto? Of heb je zelf nog foto's van 'Kralingen'? Reageren via redactie.hl@persgroep.nl!

Meer berichten