Rotterdam-Noord is de proeftuin van een nieuw project van NederlandSchoon.
Rotterdam-Noord is de proeftuin van een nieuw project van NederlandSchoon. (Foto: )

Je eigen straatje schoonhouden, op elke hoek een vuilnisbak

Rotterdam - Het is een van de grootste irritaties onder Rotterdammers; troep op straat. En het is eigenlijk zo makkelijk op te lossen. Gewoon je eigen straatje schoonhouden! In Noord gaat dat nu al steeds beter.

Door Juliette Beukers

Wanneer je door Rotterdam-Noord loopt, zie je op bijna elke straathoek een oranje vuilnisbak. Deze staat er niet zomaar, de wijk is de proeftuin van een nieuw project van NederlandSchoon. Het idee is heel simpel: als iedereen zijn straatje schoonhoudt, zijn we van het zwerfafval af. Ondernemers, sportverenigingen, scholen en bewoners slaan de handen ineen en het heeft effect.

Zwerfafval

NederlandSchoon is al jaren bezig met het voorkomen van zwerfafval. Ze werken nauw samen met de gemeente; er wordt elke dag rondgereden met veegwagens. Toch ligt er binnen een uur weer afval op straat.

Directeur Helene van Zutphen merkt dat dit voor steeds meer irritatie zorgt bij mensen. "Zwerfafval is eigenlijk heel makkelijk op te lossen, als iedereen zijn straatje schoonhoudt." In de zomer ontstond vanuit dat idee het project Schoon op de kaart.

Rotterdam-Noord, Zaandam, Heerenveen en Meierijstad zijn de eerste gebieden die de uitdaging aangaan. "De gebieden zijn alle vier heel verschillend, zo ook het afval. In Rotterdam vind je veel energiedrankjes, lachgas-ampullen en sigaretten. In Zaandam vind je meer bierblikjes en Meierijstad is al redelijk schoon door de hoeveelheid natuur. We zijn benieuwd hoe snel we overal verschil gaan zien."

Pen en papier

Vanaf september worden de effecten wekelijks gemeten door een onderzoeksbureau. Hier worden geen moderne technieken ingezet, het personeel gaat gewoon de straat op met pen en papier en telt hoeveel afval er ligt.

In Nederland zijn ondernemers wettelijk verplicht om een straal van 25 meter rondom hun onderneming schoon te houden. Van Zutphen vond dit te onduidelijk: "Wat is nou precies 25 meter, hoe spreek je dat af? Wij maakten een kaart op schoonopdekaart.nl waar ondernemers kunnen markeren wat zij zwerfafvalvrij houden."

NederlandSchoon helpt de ondernemers door vuilnisbakken en zakken te geven. Dit heeft effect; Rotterdam-Noord is in september begonnen en ondertussen zijn er 239 ondernemingen, sportclubs en scholen die meedoen. De organisatie legde de lat nog iets hoger en besloot de inwoners erbij te betrekken. "Wanneer je je buurman ineens afval ziet oprapen, ben je zelf ook sneller geneigd mee te doen. Je merkt dat buren het heel leuk vinden om dit probleem samen aan te pakken."

Zaterdag 23 maart 2019 vindt de Landelijke Opschoondag plaats en het doel is om heel de wijk schoon te hebben. Als dit is gelukt, wordt dit groots gevierd op het plein. Van Zutphen: "We hopen dat dit de trots wordt van Rotterdam-Noord en misschien later voor heel Rotterdam."

Meer berichten