Foto:

De beste sporters van Rotterdam: Fontijn, Van der Mark, Sluiter en Neptunus

Rotterdam - Michael van der Mark en Nouchka Fontijn zijn sportman en -vrouw van 2018 in Rotterdam-Rijnmond. Voor de relatief onbekende motorcoureur is de Sport Award een welkome blijk van erkenning van het thuisfront. Vier jaar geleden was hij net als Fontijn ook genomineerd. Dat jaar ging de award naar profgolfer Joost Luiten en kreeg de boksster haar eerste jaarprijs in de eigen regio.

Door Emile Hilgers

Sportman

De 26-jarige Van der Mark was in mei 2018 de eerste Nederlandse winnaar van een WK-Superbike-race. Een dag later won hij ook de tweede race op het circuit van Donington Park. In totaal haalde hij afgelopen seizoen tien podiumplaatsen en werd derde in het algemeen klassement.

Sportvrouw

Fontijn (31) kreeg haar derde Sport Award Rotterdam-Rijnmond voor de gouden plak op het EK 2018 en zilver op het WK. In 2014 werd ze sportvrouw van het jaar voor brons op het WK, twee jaar later voor de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In Schiedam deed Fontijn op eigen verzoek niet mee aan de jaarlijkse sportverkiezingen. Ze was in haar woonplaats al vaker sportvrouw van het jaar en gunt ook anderen die eer.

Sportploeg

Curaçao Neptunus werd, voor de achtste keer, sportploeg van het jaar in Rotterdam-Rijnmond. De honkballers werden afgelopen seizoen niet alleen landskampioen, in het jaar van het 75-jarige bestaan prolongeerde Neptunus ook de Europese clubtitel.

Sportcoach

Sportcoach van het jaar werd Raemon Sluiter, die bij de landelijke sportverkiezingen gedeeld eerste eindigde met schaatscoach Jac Orie. Sluiter werd in 2016 in Rotterdam-Rijnmond als trainer van tennistalent Kiki Bertens ook al eens sportcoach van het jaar. In eigen stad was hij eerder drie keer sporttalent en drie keer sportman van het jaar.

Sporttalent

Ceylin del Carmen Alvarado is verkozen tot sporttalent van Rotterdam-Rijnmond. Ze won het afgelopen kalenderjaar zilver op het WK en goud op het EK voor beloften (tot 23 jaar). Dit seizoen rijdt ze ook bij de elite dames tussen de wereldtop.

Breedtesport

In de breedtesport categorieën gingen de Sport Awards naar Johan Wensveen van tennisvereniging Deuce Again (sportvrijwilliger), Ramon Storm, racerunning- en framevoetbalcoach (Meer dan sport Award) en Rugbyclub The Hookers (Leukste Kluppie).

Aansprekende prestatie

De Sport Awards-uitreiking 2018 vond plaats op maandagavond 11 februari in Rotterdam Ahoy tijdens het ABN AMRO Wereldtennistoernooi. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en RTV Rijnmond. In aanmerking komen sporters die woonachtig zijn in Rotterdam-Rijnmond of daar geboren zijn en een aansprekende prestatie hebben verricht.

Publieks- en vakjury

Via de website van RTV Rijnmond kon het publiek per categorie op één van drie genomineerden stemmen. De uitslag van de publieksjury telde voor 50 procent mee. De andere 50 procent werd bepaald door de uitslag van een vijfkoppige vakjury. Bij een gelijke eindstand gaf de uitslag van de vakjury de doorslag.

Meer berichten