Wilma van der Sluys staat aan de spelersbalie altijd klaar voor de spelers en hun team. "Federer weet de weg in Rotterdam. Die gaat gewoon winkelen met vrouw en kind." (Foto: Emile Hilgers)
Wilma van der Sluys staat aan de spelersbalie altijd klaar voor de spelers en hun team. "Federer weet de weg in Rotterdam. Die gaat gewoon winkelen met vrouw en kind." (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Wilma is al 35 jaar dé vraagbaak voor tennisprofs ABN AMRO World Tennis Tournament

Rotterdam - Voor spelers die vaker hebben deelgenomen aan het ABN AMRO World Tennis Tournament is Wilma van der Sluys een vertrouwd gezicht. Samen met een collega staat ze al zo'n 35 jaar achter de spelersbalie om de mannen van handdoeken, ballen, maaltijdbonnen en toegangspasjes te voorzien. "Ze komen met een heel team, van soms wel vijf man. Vroeger was er hooguit een coach bij, nu vaak ook een eigen fysiotherapeut, fitnesstrainer en voedingsdeskundige."

Door Emile Hilgers

Behalve meer begeleiders staan er ook steeds meer tennisprofs aan de spelersbalie. Want waar in de beginjaren de deelnemers aan het enkelspel gekoppeld werden aan een andere individuele speler, schrijven tegenwoordig bijna uitsluitend gespecialiseerde dubbelspelduo's in. Ook de deelnemers aan het wheelchair toernooi worden aan dezelfde spelersbalie geholpen.

"Ze komen van alles vragen, van een paracetamolletje tot een tas gebruikte tennisballen om tijdens een training langer achtereen te kunnen serveren", vertelt Wilma. "De eerste dag is altijd het drukst. Dan komt iedereen binnen en deel ik van alles uit. Bij ons liggen ook de schema's voor de trainingsbanen. Sommigen hebben nog geen trainingspartner, dan proberen we dat te regelen. Anderen willen beslist een keer op het centre court trainen. Uitgebreid fitnessen kan ook, dan worden ze naar een sportschool in Barendrecht gebracht."

"De spelers zijn allemaal aardig en spreken goed Engels", zegt Wilma over de gesprekken. "Een enkele keer wordt er Duits gesproken. Favoriete spelers heb ik niet echt. Tsonga en Monfils zijn leuk, die komen al zo lang hier. Maar het is ook leuk dat ook jonge spelers zoal Raonic en Nishikori meedoen. Ik heb in al die jaren veel bekende tennissers ontmoet, zoals Jimmy Connors, John McEnroe, Björn Borg en later Pete Sampras."

Wilma constateert dat de organisatie van het tennistoernooi veel professioneler is dan in de beginjaren. "Spelers die zich inschrijven krijgen bijvoorbeeld automatisch een mail met standaard informatie en ze boeken zelf hun vliegtickets. Vroeger zaten we soms uren aan de telefoon om vluchten te regelen. In het spelershotel staat ook een balie van het toernooi en er staat altijd een auto gereed. De chauffeurs doen hun best om de tennisteams en ATP-officials op tijd bij Ahoy te brengen. Vorig jaar was er wel even een probleem toen het verkeer overal in de stad vast stond. Maar gelukkig is het ook toen goed gekomen en stonden de spelers op tijd op de baan."

Dit jaar gelden nieuwe regels op Schiphol. Voor ontheffing om op de standplaatsen te komen moesten alle vijftien spelersauto's op kenteken worden aangemeld. Wilma heeft het keurig op tijd geregeld, de chauffeur kon vorige week voor de eerste rit alle pasjes ophalen. Ze houdt van de hectiek tijdens het tennistoernooi en is gewend om lange dagen te maken. "Ik ben er altijd al om 7.00 uur en ga pas rond 21.00 uur naar huis, dan neemt een collega het van mij over."

Een hele wedstrijd kan WIlma nooit zien tijdens het ABN AMRO-toernooi. "Als het rustig is kan ik een partij volgen op een groot scherm recht tegenover de balie. Vorig jaar ben ik wel heel even bij Federer gaan kijken. Eén setje maar, want het werk aan de balie gaat altijd voor. Daar moet en wil ik zijn voor spelers die vragen of iets nodig hebben."

Meer berichten