Zelfportet, Henk Bruintjes (1980) – Museum Rotterdam
Zelfportet, Henk Bruintjes (1980) – Museum Rotterdam

Wie was toch Henk Bruintjes van de Henk Bruintjesstraat?

Rotterdam - Wie was Henk Bruintjes van de Henk Bruintjesstraat in Nesselande? Dat vroeg onze collega Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam zich af. Bij zijn eerste pogingen dat te weten te komen, leek het wel of niemand deze man kende. Uiteindelijk lukte het de maker van de rubriek Rotterdamse Mysteries natuurlijk toch.

Er zijn in Nesselande – naast de grote namen zoals Mondriaan, Magritte en Dalí – wel meer 'onbekende' kunstenaars met een straatnaambordje te vinden: Joop Moesman, Bertus Meijer en Nelly van Moorsel bijvoorbeeld. Over hen is ook allemaal best wat informatie van te vinden op Wikipedia – maar niet over Henk Bruintjes, zo ontdekte onze indebuurt-collega die de indruk kreeg dat er een  straat naar een volstrekt onbekende man was vernoemd. Tot hij naar de Bibliotheek ging. En wat bleek?

Henk Bruintjes was een graficus, illustrator, tekenaar en kunstschilder. Hij is geboren op 17 juni 1903 in Rotterdam. Rotterdam was een dankbaar onderwerp in zijn schilderijen. En hij was ook getuige van het bombardement. In dat jaar (1940) schilderde Henk de verwoeste Laurenskerk. Dit schilderij is te zien in Museum Rotterdam. Ook schilderde hij een jaar na het bombardement een plantje op de puinberg, dat schilderij kun je ook bewonderen in het museum aan het Rodezand.

Lees het hele verhaal bij indebuurt Rotterdam. 

Meer berichten