Foto: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp
Foto: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp (Foto: ROB DOOLAARD)

Diergaarde Blijdorp opent verblijf voor (ernstig) bedreigde diersoorten

Rotterdam - Diergaarde Blijdorp heeft vandaag (zondag 10 februari) het nieuwe Natuurbehoudscentrum voor (ernstig) bedreigde dieren opengesteld voor publiek. Er zijn al enkele bedreigde diersoorten te zien. De komende weken wordt het centrum verder ingericht. Het nieuwe gedeelte bevindt zich in het Oceanium en herbergt onder meer de Primula palinuri, Egyptische landschildpad, McCords doosschildpad, vuursalamander, Lake Patzcuaro salamander, Chinese krokodilstaarthagedis, Madagaskar cichliden, Aziatische zangvogels, tandkarpers en de Antilliaanse leguaan, een van de hoofdbewoners.

In het Natuurbehoudscentrum wordt aandacht besteed aan de rol van dierentuinen bij het behoud van bedreigde soorten. In het midden van de ruimte is een 'glazen huis' met een aparte broedruimte. Hier zijn de eieren en jonge reptielen te bewonderen die in Blijdorp zijn gekweekt. De Diergaarde heeft een lange traditie in het kweken met bedreigde diersoorten.

Net als bij het Publiekslab elders in het Oceanium, zijn er regelmatig vrijwilligers aanwezig om van alles te vertellen over de dieren en hun bedreigingen. Ook is er informatie te vinden over de deelname van Blijdorp aan internationale fokprogramma's, ondersteuning van natuurbehoudsprojecten in de landen van herkomst en samenwerkingen met natuurbehoudsorganisaties. Grotere reptielen, zoals bijvoorbeeld varanen, worden ondergebracht aan de rand van het centrum. Voor de Antilliaanse leguaan, een van de meest bedreigde leguaansoorten ter wereld, is een apart verblijf gecreëerd.

Meer berichten