Zoë Cochia (links) is volgens de jury 'hartelijk, ongepolijst, direct en van alle markten thuis'.
Zoë Cochia (links) is volgens de jury 'hartelijk, ongepolijst, direct en van alle markten thuis'. (Foto: bob bronshoff)

Zoë Cochia is de beste 'bruggenbouwer' tussen culturen

Rotterdam - Zoë Cochia is de winnaar van de Herman Divendal Award 2019. Deze jaarlijkse prijs van 10.000 euro wordt uitgereikt door stichting In den Vreemde aan een bruggenbouwer tussen verschillende culturen.  


Zoë Cochia is kunstenaar en sociaal ondernemer. Ze runt galerie NIFFO, een studio met een maatschappelijk en educatieve functie in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Uit het juryverslag: 'De wereld is onvolmaakt, dat weet Zoë Cochia – maar in plaats van daarin te berusten, gebruikt ze het als inspiratiebron voor de kunst: die van haarzelf en die van alle anderen waar Niffo ruimte aan biedt. Haar gastvrijheid kent geen uren: ze is er altijd en de deur staat altijd open. Zoë is hartelijk, ongepolijst, direct, van alle markten thuis en altijd klaar voor het onverwachte. Rotterdamser kan het bijna niet.'
Cochia ontving een geldprijs van 10.000 euro. De twee andere genomineerden, Elke Uitentuis (De Vluchtmaat) en Nelson Carrilho (beeldhouwer), ontvingen ieder 2.500 euro.
De Herman Divendal Award is een initiatief van Stichting In den Vreemde die de nalatenschap van schrijfster en activiste Mies Bouhuys (1927-2008) beheert. De jury voor 2019 bestond uit het bestuur van Stichting In den Vreemde aangevuld met Lidwien Divendal, zus van Herman Divendal en Roos Kwakernaak, nicht van Mies Bouhuys.
Stichting In den Vreemde reikt deze prijs uit ter ere van zijn voormalige voorzitter Herman Divendal. Divendal (1948-2015) was als directeur van AIDA Nederland een steunpilaar voor gevluchte kunstenaars. De uitreiking van de Award vindt (sinds 2017) jaarlijks plaats op 8 februari als een in memoriam aan de sterfdag van Herman Divendal.

Meer berichten