Foto:

Prachtig nieuws voor de mooiste boom van Rotterdam!

Rotterdam - De Breitenbachboom, één van de monumentale en markante bomen in de binnenstad van Rotterdam, wordt de komende drie jaar geadopteerd door boomtechnisch adviesbureau Bomenwacht Nederland.

De adoptie heeft een waarde van in totaal zo'n 15.000 euro (verdeeld over 3 jaar). Dankzij deze adoptie kunnen Rotterdammers nog langer genieten van deze geliefde boom.

Bomenwacht Nederland schreef een wedstrijd uit voor een nieuw adoptieproject. Bij het adoptieproject wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de boomgezondheid en groeiplaatsomstandigheden. Wanneer nodig worden extra maatregelen uitgevoerd zodat de boom de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot misschien wel een veterane boom. "In ieder geval creëren we een situatie waarin mensen nog jaren van de boom kunnen genieten", vertelt directeur Van de Weerd.

De Breitenbachplataan, Platanus acerifolia Hispanica, aan de Westersingel is de winnaar van de adoptiewedstrijd. De monumentale boom scoort op de categorieën monumentaal en beeldbepalendheid en krijgt bovendien extra pluspunten vanwege het cultuurhistorisch verhaal van de boom. Jos van de Vondervoort, beheerder groen bij Stadsbeheer: "Deze solitaire boom dateert al van de aanleg van de Westersingel rond 1860. De boom heeft het oorlogsgeweld en de latere reconstructie van het singelprofiel overleefd. In de volksmond heet deze boom ook wel de Breytenbachplataan. In de jaren zeventig heeft de beroemde Zuid-Afrikaanse dichter Breiten Breytenbach bij deze boom verschillende openbare voordrachten gehouden. Op initiatief van Breytenbach is de boom toen tot symbolisch 'graf van de onbekende dichter' verklaard."

De gemeente Rotterdam is bijzonder verheugd over het winnen van deze adoptiewedstrijd. Stadsbeheer onderhoudt de Breitenbachboom al jaren met veel liefde en vakmanschap. "Geweldig dat we de komende 3 jaar nog meer aandacht kennis en kunde in kunnen zetten om hem zo lang mogelijk gezond te houden. Zo kunnen alle Rotterdammers die deze monumentale boom in hun hart hebben gesloten er nog lang van genieten'', aldus Jos van der Vondervoort bij het ontvangst nemen van de prijs.

Meer berichten