Still: Goede Buren
Still: Goede Buren

Bep de Bruin lag tien jaar dood in huis, hoe kon dat gebeuren?

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht plus foto plaatsen!

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren?

De speciale voorpremière van Goede Buren op maandag 11 februari in LantarenVenster wordt gevolgd door een Goed Gesprek, de eerste van een reeks nagesprekken over de lokale aanpak van eenzaamheid, die naar aanleiding van de documentaire in steden door heel Nederland worden georganiseerd. Het aantal ouderen dat zich eenzaam voelt moet verder omlaag door ze actiever deel te laten nemen aan de samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat ouderen (het gevoel hebben) er daadwerkelijk weer toe (te) doen?

In Rotterdam gaan onder leiding van Marianne van den Anker (Ambassadeur Eén tegen Eenzaamheid) onder meer Marijke de Vries (programmamanager Ouder en Wijzer Gemeente Rotterdam), Geertje Morée van Cappellen (directeur Thuiszorg zorginstelling Laurens), Veronique Vaarten (voorzitter Coalitie Erbij Rotterdam) en Remy Jacobs (geestelijk verzorger Motto Rotterdam IJsselmonde) met elkaar in gesprek over de documentaire, het gemeentelijke programma tegen eenzaamheid en hoe deze zich de komende jaren verder zal ontwikkelen.

Over Goede Buren  
Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren?

Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) besluiten vrijwilligers te worden voor het gemeentelijke antwoord: een campagne tegen eenzaamheid. Samen leggen ze huisbezoeken af, op zoek naar eenzame ouderen die hulp nodig hebben. Zo ontmoeten ze Jan (81) en Til (85). Jan heeft zeven jaar lang nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Til is een sterke en koppige vrouw, die elk aanbod van ondersteuning weigert. De enige aan wie ze haar diepste gevoelens toevertrouwt is haar hond Sandy.

Diep geraakt door hun eenzaamheid besluiten Ada en Wilma in actie te komen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met? Goede Buren laat het weerbarstige dagelijks (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.

Goede Buren was een publieksfavoriet op IDFA, waar de film in november 2018 in première ging.

De voorpremière van Goede Buren is een samenwerking met Gemeente Rotterdam en de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer berichten