Foto:

Rotterdam krijgt een kunstcamping waar je kunt slapen in bijzondere objecten

Rotterdam - Rotterdam krijgt als eerste een heuse kunstcamping. Op het terrein van bedrijvenverzamelgebied De Kroon opent vanaf het paasweekend Culture Campsite. Een stadscamping waar je kunt slapen in een kunstobject.

Door Nynke Vermaat

Er moet nog veel gebeuren voor de camping op het voormalige terrein van Croonwolter & Dros, tussen Schiemond en Lloydkwartier, klaar is. Voorlopig ziet het eruit als een parkeerplaats met een handjevol coconachtige hutjes op pootjes. Maar Thijs Masthoff en Boris Duijneveld schetsen een mooi beeld van hoe het moet worden. Beton zal worden weggehaald om er aarde te storten zodat het groen kan worden. Er komt een hottub, een gezamenlijke ruimte met een houtkachel en misschien later ook een sauna. Voor zichzelf bouwen ze een kantoortje en er komen twaalf verschillende slaapobjecten te staan waar kampeerders in kunnen slapen. "Qua luxe is het een camping, maar qua service meer een hotel", vertelt Masthoff. Met maximaal 24 kampeerders tegelijk is het nog tamelijk exclusief ook.

Masthoff en Duijneveld hebben allebei een achtergrond in de architectuur en autonome kunst. Ze maken hun slaapobjecten uit hergebruikte materialen. Zo maakte Duijneveld een object van een oude voedersilo en bouwde Masthoff een object (zie foto) uit kalveriglo's; polyester hokken voor kalfjes.

Voor de camping willen ze een wisselend aanbod van slaapobjecten, maar die gaan ze niet zelf bouwen. "We willen niet vier jaar lang hetzelfde aanbieden." Daarvoor willen ze kunstenaars en architecten uitnodigen om objecten te bedenken en maken. "Die hoeven niet allemaal van gerecycled materiaal te zijn, dat is hoe wij werken, maar de voetafdruk moet minimaal zijn. Dat kan bijvoorbeeld ook door materiaal zelf te ontwikkelen of te verduurzamen", aldus Masthoff.

Naast camping is het terrein eigenlijk ook een soort expositieruimte. Masthoff: "Ik hoop mensen te inspireren zodat ze bijvoorbeeld in plaats van een aanbouw op het dak, denken aan objecten zoals deze voor op het dak."

Voor hoe lang de camping er zal zijn, is niet helemaal zeker. "In ieder geval de komende vier jaar van eind april tot eind oktober, maar wat er daarna met dit terrein gebeurt weten we niet." Op 6 april houdt De Kroon open dag en zijn de slaapobjecten te bezichtigen.

Meer berichten