Theatergroep NAS. (Foto: Johannes Odé)
Theatergroep NAS. (Foto: Johannes Odé) (Foto: Johannes Odé)

Theatergroep NAS en de ware betekenis van de liefde

Rotterdam - Theatergroep NAS staat voor de derde keer op de planken. Volgende maand voeren acht spelers (bezoekers en vrijwilligers van de dag- en nachtopvang van de NAS) het stuk 'Romeo & Claudia' op. Onder leiding van Rotterdamse regisseuse Wendy Hoogendijk (31) en schrijfster/fotografe Eva Kruijs (33). ''Humor, authenticiteit, verhalen en muziek die je raken, dat is hoe ik de voorstelling omschrijf'', vertelt Hoogendijk.

Door Nanda van Heteren

Kruijs en Hoogendijk hebben vol overgave aan dit project gewerkt. Beide vrouwen geven aan het 'zo bijzonder te vinden om met deze doelgroep theater te maken'. ''Het is een ontdekkingsreis naar verborgen verhalen en talenten. De uitwisseling hiervan is heel waardevol, voor ons, de spelers en het publiek. Voor de spelers is het heel waardevol om letterlijk in de spotlight te staan en ook de ontmoetingen na afloop te hebben met het publiek. Dat is een van de redenen om een voorstelling zoals deze te maken." Voor Kruijs was het een grote verrassing dat ze bijna geen negatieve dingen hoorde. ''Deze mensen hebben veel meegemaakt maar zijn zo veerkrachtig." Hoogendijk vult haar aan: ''Mijn drive is ook mijn eigen nieuwsgierigheid naar verhalen van de dag- en nachtopvang. Te gek om die te delen met een groter publiek."

Twee spelers hebben meegedaan in vorige stukken 'Jozef & Petra' en 'Mijn Rotterdam', maar voor hen was het toneelspelen, net als voor hun zes collega's, nieuw. Hoogendijk: ''De eerste twee voorstellingen waren een groot succes, snel uitverkocht en een mooi proces dat mensen op het toneel stonden voor wie dat niet vanzelfsprekend was. Rotterdammers ontmoeten elkaar in plaats van dat zij elkaar bijvoorbeeld op straat voorbij lopen." De voorstelling, die door Lima, Claudia, Peter, Clif, Sylvia, Ron, Anthony en Robert gespeeld wordt, is gebaseerd op het bekende verhaal van William Shakepeare, maar heeft Rotterdamse invloeden. Kruijs: ''Wij hebben 'Romeo & Julia' gelezen, de film gezien en met de spelers gepraat wat liefde voor hen betekent. Het oorspronkelijke verhaal is gemengd met eigen verhalen. Eén van onze spelers heet Claudia, vandaar deze naam en haar persoonlijke ervaring zijn ook verwerkt in ons stuk dat zo'n vijf kwartier duurt." Publiek kan volgens de initiatiefnemers een inkijkje in het leven van in de spelers zelf zien, horen en ervaren. Hoogendijk: ''Humor, authenticiteit, verhalen en muziek die je raken, dat is hoe ik de voorstelling omschrijf."

De voorstelling is op 15, 16 en 17 februari te zien in Studio de Bakkerij en op 22 februari in Podium Islemunda.

Meer berichten