De 010 Cheerleaders zijn een heel leuk 'Kluppie'!

Rotterdam - 010 Cheerleading is één van de drie genomineerde verenigingen voor de titel 'Leukste Kluppie' bij de Rotterdam-Rijnmond Sport Awards 2018. Maandag 11 februari wordt de winnaar bekendgemaakt, maar voor voorzitter Jessica van Houwelingen is alleen de nominatie al een enorme opsteker. "Ik gun het de andere verenigingen net zo goed", zegt ze sportief.

Door Emile Hilgers

De vereniging heeft rond vijftig leden en is zes jaar geleden opgericht als doorstart van de cheerleaders van American Footballclub Rotterdam Trojans. "Daar ben ik met deze sport begonnen", vertelt Jessica. "Cheerleading is ontstaan vanuit American Football. Het begon met een yell om de spelers en het publiek aan te moedigen. Later werden elementen als tumbling, acrobatiek en pompons toegevoegd en had vrijwel elke high schools in Amerika een cheerleading team."

Cheerleading met een yell, zoals bij football-, basketbal- en volleybalwedstrijden, wordt ook wel cheerdance genoemd. De sport kent ook andere elementen: stunting (menselijke pyramides), jumps (bijvoorbeeld de spreidsprong), en tumbling (met radslagen, flikflaks en salto's). Jessica: "Wij doen echt het Amerikaanse cheerleading, met gooi- en smijtwerk".

Er wordt bij de Rotterdamse club serieus getraind met verschillende leeftijdsgroepen, van ieniemienies tot en met de senioren. De coaches hebben clinics gehad van toptrainers, zodat ze de techniek van de routines goed uit kunnen leggen. "Onze droom is een eigen locatie", zegt de voorzitter. "We trainen nu in twee gymzalen in Pendrecht, maar hebben geen vaste plek voor onze materialen. Bijvoorbeeld de prijzen en uniformen liggen nu bij de leden thuis."

De voordracht voor de titel 'Leukste Kluppie' beschrijft dat de cheerleaders zich niet uit het veld lieten slaan toen begin vorig jaar de hoofdcoach en voorzitter ernstig ziek werd, waardoor zij weinig of niet in staat was trainingen te geven. De leden zetten zich extra in en wonnen zelfs een aantal nationale prijzen voor 'de coach'. "De ziekte van Jessica was voor ons een push om harder te werken om het NK te winnen", zegt Destiny Hoornweg (17), die de nominatie aanvroeg. "Bij alle wedstrijden droegen we de roze strik van Pink Ribbon."

Jessica over waarom voor haar 010 Cheerleading het 'Leukste Kluppie' is: "We zijn een hechte groep, één grote familie. Alle leeftijden kunnen meedoen en er is respect voor elkaar. Sommigen hebben het niet makkelijk thuis, er is veel armoede in de wijk. Maar als vereniging proberen we zo veel mogelijk bij te springen. Bijvoorbeeld als iemand geen schoenen kan kopen of hulp nodig heeft met vervoer." Destiny: "Als we de Award niet winnen, zijn we echt niet opeens een minder hecht team. En de winst is nu al dat we meer bekendheid hebben gekregen, bijvoorbeeld via RTV Rijnmond."

Een groep van zestien senioren van 010 Cheerleading werd in 2018 Nederlands kampioen (level 4). Dit jaar is ingeschreven met twee kleine seniorengroepen, peewees en een juniorenteam. De tweede voorronde is op 7 april.

Meer berichten