Foto:
Columns

'Stuur ouders naar cursus verkeersveiligheid, zij zijn de grootste hufters'

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. Over verkeersveiligheid. 'Kinderen krijgen verplichte lesprogramma's, maar juist ouders zouden verplicht naar een cursus verkeersveiligheid moeten. Want zij zijn de grootste hufters.'

'Drie berichten over verkeersveiligheid bereikten mij de afgelopen week. Zoals het verbod op het gebruik van mobieltjes, laptops of muziekspelers en camera's, vanaf 1 juli ook verboden voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor. Trambestuurders? Een dag later kwam de gemeente met het nieuws dat de verkeersveiligheid in de stad is geëvalueerd. Conclusie? Het gaat beter. Hoera! We kunnen weer rustig verder slapen.
Op het moment dat ik me nog een keer wil omdraaien om het binnenste van mijn ogen weer te aanschouwen, dacht ik aan een ander bericht. Op dehavenloods.nl las ik hoe gevaarlijk fietsen op de Beijerlandselaan is en over twee kinderen die op eigen initiatief mensen aan het bekeuren waren die op de stoep fietsten. Fietsen door deze winkelstraat blijkt levensgevaarlijk te zijn. Auto's die niet aan de kant gaan voor je, brommers en scooters die je links en rechts inhalen, maling aan de rest van de wereld hebbend, overstekend wild met kinderen die de kudde vooruit rennen. Of portieren van geparkeerde auto's die spontaan opengaan. En alle fietsers klagen erover.
Tegelijkertijd klagen automobilisten over fietsers die in het midden van de weg rijden, voetgangers over fietsers én levensgevaarlijke scootmobieltjes op de stoep en trambestuurders over… eeh, laat maar. Kortom; de Beijerlandselaan, daar kom je als je levensmoe bent.
De gemeente pronkt met name met de grote daling van het aantal verkeersgewonden onder 12- tot en met 15-jarigen. "Met lesprogramma's voor scholieren krijgen kinderen en scholen alle aandacht. Het blijft belangrijk om verkeersveilig gedrag zo vroeg mogelijk mee te krijgen." Maar krijgen de ouders ook een lesprogramma? Volwassenen worden vooral beboet, maar juist zij zouden verplicht naar een cursus verkeersveiligheid moeten. Want zij zijn de grootste hufters. En wat doen de kinderen dan? Die handhaven.'

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden