Foto:
Rotterdammer van de Week

De avonturen van trambestuurder Edwin: 'Er is zoveel te zien in Rotterdam!'

Rotterdam - Edwin van Beveren-Both (40) is trambestuurder bij de RET. En een trambestuurder die zijn liefde voor de tram en Rotterdam het liefst met iedereen deelt! Op zijn Instagram account @trambestuurder_edwin zet hij bijna dagelijks zijn avonturen en feitjes over de tram, of als hij een rondje door de stad loopt - helemaal van het eindpunt van tram 21 en 24 bij De Esch naar Rotterdam Centraal bijvoorbeeld. "Als je heel de dag zit, dan is dat wel een fijne afwisseling. Er is zoveel te zien in Rotterdam, ik ga altijd de stad even in. Langs de Oude Haven lopen bijvoorbeeld. Of naar een museum als ik een paar uur vrij heb tussen een ochtend- en een avonddienst." Edwin is deze week onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke / wouter@indebuurt.nl

Hoe Rotterdams ben je?

"Ik ben geboren in het Clara Ziekenhuis en opgegroeid op Katendrecht." Maar je praat niet echt met een Rotterdamse tongval! Lachend: "Je hoort het niet aan me, maar ik ben toch echt Rotterdams. Ik ben praktisch naast de Kuip geboren, dus het zit er wel in! Op jonge leeftijd zijn mijn ouders met mij naar Spijkenisse gegaan, en ik heb altijd in de regio gewoond. Totdat ik een paar jaar geleden naar Gouda verhuisde."

Wat?! Je woont niet hier?

"Ik ging voor de liefde naar Gouda, zij werkt in de regio daar. Toen we trouwden heb ik ook haar naam aangenomen, vandaar de dubbele achternaam. En met een kleine op komst zijn we iets groter gaan wonen in Boskoop. Als alles meezit is het nog geen half uur rijden, dus het valt wel mee."

Hoe lang zit je op de tram?

"Drie jaar nu. Ik denk dat als je mij vier jaar geleden had gevraagd of ik op de tram zou komen, ik dat niet had verwacht. Ik dacht altijd dat je een groot rijbewijs moest hebben, maar je hebt alleen een autorijbewijs nodig! Ik zag de vacature bij toeval voorbij komen en toen dacht ik: 'trambestuurder... ja ik ga het gewoon proberen!' Ik kwam verder en verder door de selectie en na een paar maanden was ik trambestuurder. Je hebt dan wel geen extra rijbewijs nodig, maar je krijgt een goede interne opleiding. Je rijdt eerst anderhalve maand in een lesvoertuig en daarna word je nog anderhalve maand begeleid."

Waarom niet de metro of bus?

"Dat lijkt me heel erg leuk, maar voor een bus moet je een groot rijbewijs hebben. En de metro sluit ik niet uit hoor. Maar dan zit je niet echt midden in het verkeer, ik zou daar sneller in een soort automatisme raken denk ik. Natuurlijk is er veel om rekening mee te houden. Maar in de tram moet je met alles rekening houden: auto's, fietsers, voetgangers. Eigenlijk rijd je gewoon in een soort van hele grote auto - van 32 meter - in een spoor."

Altijd al zo'n fan geweest?

"Vroeger ging ik heel vaak met de tram. Ik zat in Rotterdam op school, dan pakte ik de metro van Spijkenisse naar Maashaven en stapte daar op lijn 2 - ik zat dus elke dag in de tram. 'Dat zal best een pittige baan zijn', dacht ik altijd. Maar het is zelfs een stuk pittiger dan ik dacht! Fysiek valt het mee, maar je moet goed gefocust zijn, goed kijken en echt zien wat er gebeurt: verwacht het onverwachte."

Wat is je favoriete lijn?

"21 en 24 zijn mijn favorieten. Het zijn lange ritten, en je komt door zoveel delen van Rotterdam. Met lijn 4 is dat nog meer. Eigenlijk moet ik niet zeggen welke lijn, maar welke stukken. De Noordsingel vind ik fantastisch, Willemsplein, en het eindpunt van lijn 25 bij het water!"

Info

Edwin van Beveren-Both
Geboren: 12 juni 1978 in Rotterdam
Woonplaats: Boskoop
Opleiding: Mavo, MBO sportopleiding
Burgerlijke staat: Getrouwd, kindje op komst (twee kinderen uit eerder huwelijk)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden