Wil je kinderen, een wereldreis maken of een stukje vlees eten?


Ilse van den Dungen met haar installatie 'Persoonlijk Klimaatakkoord'. 
Ilse van den Dungen met haar installatie 'Persoonlijk Klimaatakkoord'.  (Foto: )

Wil je kinderen, een wereldreis maken of een stukje vlees eten?

Rotterdam - Jazeker, Ilse van den Dungen (25) maakt zich zorgen. Over de toekomst van onze wereld. Maar ze wil niet te veel met een vingertje wijzen naar de schade die we het klimaat berokken. "Ik wil er een challenge van maken. Zodat mensen erover na gaan denken." Vorige week studeerde Ilse (met een 9!) af op de Willem de Kooning Academie met het 'Persoonlijk Klimaatakkoord'.

Door Emile van de Velde

Met de installatie die bij haar afstudeerproject hoort, kun je zelf zien hoeveel CO2 je uitstoot, en daar eventueel iets aan doen. Ilse werkt met vijf factoren waarmee je je eigen uitstoot terug kunt brengen. In totaal heb je een 'budget' van 69856,8 kilogram CO2. voor de komende twaalf jaar. Twaalf jaar ja, want over twaalf jaar, in 2030, moet volgens het Klimaatakkoord van Parijs onze totale CO2-uitstoot met de helft verminderd zijn.

Bij Ilse's installatie kunnen mensen de proef op de som nemen door voor elke factor van belang een blokje uit te kiezen, dat op een weegschaal te leggen en vervolgens zelf te zien of die weegschaal in balans is. Je CO2-uitstoot wordt bepaald door: voeding, wonen, spullen, vervoer en kinderen. Ilse: "Ik wil bijvoorbeeld wel kinderen krijgen. Maar een auto hoef ik niet. En verder zou ik nooit voor een weekendje even met het vliegtuig naar Berlijn gaan. En ik eet veganistisch."

Ilse hoopt dat mensen door haar weegschaal bewuster worden, meer gaan nadenken over wat ze zélf kunnen doen. "Ik kwam op dat idee omdat de discussies in de politiek, rond bijvoorbeeld dat klimaatakkoord, me veel te langzaam gaan. We hebben zelf óók een verantwoordelijkheid."

"Ik vind het bizar hoezeer we op onze economische situatie zijn ingesteld. Als Nederland overstroomt, hebben we toch helemaal niks aan onze economie? Het is echt noodgedwongen dat we erover moeten nadenken, en iets aan gaan doen. Mijn generatie is de eerste generatie die ook echt iets gaat merken van klimaatveranderingen. En dat we er iets aan gaan doen, is heus niet alléén maar vervelend hoor. Zie het als een challenge, dat kan best heel leuk zijn."

Het 'Persoonlijk Klimaatakkoord' van Ilse verhuist binnen kort van de Willem de Kooning Academie naar een café in den haag. Op 9 februari doet ze mee aan 'Dus wat gaan wij doen?, een festival over duurzaamheid in BlueCity 010. "En ik hoop dat mijn installatie een plekje krijgt in andere publieke ruimtes. Op Rotterdam Centraal, de bibliotheek, Donner. Of op het Binnenhof natuurlijk!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden