Patrick in de Kuip met de gouden KNVB Beker die Feyenoord in 2018 won.
Patrick in de Kuip met de gouden KNVB Beker die Feyenoord in 2018 won. (Foto: )
Rotterdammer van de Week

FR12Patrick: 'Ik maak andere foto's nu ze de Kuip willen afbreken'

Rotterdam - In aanloop naar de Klassieker is de Rotterdammer van de week deze keer een Feyenoorder in hart en nieren. Hij is geen onbekende op social media en steekt zijn mening ook niet onder stoelen of banken. Al acht jaar is Patrick Janssen (25), beter bekend als FR12Patrick, werkzaam voor de populaire Feyenoord-fansite fr12.nl. Of hij denkt dat Feyenoord de aartsrivaal eindelijk weer eens een keer verslaat? Patrick slaakt een diepe zucht: "Als je sinds het seizoen 2005/2006 maar één keer van ze wint in de competitie, dan ga ik niet met heel veel vertrouwen naar het stadion. Maar als we wél winnen dan ga ik als laatste het stadion uit!" Patrick is deze week onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke | wouter@indebuurt.nl

Hoe Rotterdams ben je?

"Ik ben geboren in het Clara. Ik heb eerst twee jaar op de Paul Krugerstraat gewoond in de Afrikaanderbuurt, daarna in Oud-Mathenesse. Toen ik op mezelf ging wonen ben ik naar Charlois gegaan. En ja, hoe 'Rotterdams' ben je... je bent gewoon jezelf, toch?"

Wat betekent de stad voor je?

"Het is gewoon thuis. Rotterdam is niet per se heel bijzonder voor mij, het is gewoon normaal geworden. Mensen die hier niet vandaan komen hebben zoiets van 'Rotterdam, wat een grote stad!', en gevaarlijk, weet ik veel. Maar het is zo normaal. Ik kom er graag."

En waar kom je graag, behalve de Kuip dan?

"Overal eigenlijk wel een beetje. In Charlois woon ik en werk ik, op vrijdag als ik wat ga drinken kom ik ook wel in het centrum. En Zuidplein, dat is vooral makkelijk want dat is om de hoek." Lachend: "Daar kan ik ook nog eens met mijn parkeervergunning gratis parkeren, dus ja waarom zou ik het niet doen?" En dan gaat het natuurlijk toch over de Kuip: "Maar ja, het liefst in de Kuip natuurlijk, en Varkenoord."

Hoe lang kom je bij Feyenoord?

"Lang! Al sinds ik klein was, ik denk toen ik een jaar of zes, zeven was. Ik heb een seizoenkaart voor vak U en ga ook wel naar uitwedstrijden - maar niet allemaal. En het hangt er ook een beetje vanaf wat de kaarten kosten. Ik ga geen 50 euro betalen voor Emmen-uit bijvoorbeeld. Maar ja, dan betaal je wel weer 300 euro voor een ticket om naar Oost-Oekraïne te vliegen! En ik verzamel van alles, heb iets van 320 verschillende sjaals. Dat begon ooit bij Europese uitwedstrijden maar liep uit de hand."

Fotovakschool gedaan?

"Nee, helemaal niet! Het is begonnen bij de uitvaart van Coen Moulijn. Ik had een kleine camera en had een paar simpele foto's gemaakt. Van het standbeeld met alle bloemen en het naar de Coolsingel lopen... dat heeft me toen best wel geraakt. Heel de Erasmusbrug stond vol, dat maakte echt indruk. Bij de eerstvolgende thuiswedstrijd, dat was volgens mij tegen De Graafschap, werd er vuurwerk langs het veld afgestoken. Toen dacht ik 'dan maak ik daar ook maar foto's van'. En toen is het nooit meer gestopt."

Patrick maakt veel foto's van details in de Kuip, die je misschien over het hoofd ziet. "Vroeger liep je naar binnen. Dan ging je op je vak zitten - of staan - en dan ging je weer weg. Maar toen bekend werd dat ze de Kuip willen afbreken ging ik er toch anders naar kijken. Naar afgebrokkeld beton en roestplekken. Ik kreeg veel positieve reacties, waarna ik echt ben gaan zoeken naar goede Kuipfoto's. Onder de tribunes bijvoorbeeld, als nog nét even het licht door de stalen gewelven schijnt. Dan denk ik: verdomme jongens, dat ga je toch niet weg doen?"

Info

Patrick Janssen
Geboren: 18 mei 1993
Beroep: Bedrijfswagen Diagnosetechnicus
Twitter: @FR12Patrick Instagram: @PatrickFR12
Werkzaam als fotograaf voor de fansite fr12.nl en presentator van de YouTube-serie 'Leven met Feyenoord'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden