Perry van De Toko en 24Kitchen: 'Alsof we hier allemaal idioten zijn die niet kunnen praten.'
Perry van De Toko en 24Kitchen: 'Alsof we hier allemaal idioten zijn die niet kunnen praten.'
Rotterdammer van de Week

'Je kunt mij wakker maken voor een goeie prak zuurkool'

Rotterdam - Perry de Man (32) is samen met mede-Rotterdammer Job de nieuwste ster van 24Kitchen. Je kent 'm van zijn vroegere Per's Deli, of van De Toko, die hij runt met compagnon Ed. We vroegen de kersverse BN'er het schort van het lijf, en dat hebben we geweten; met de verhalen van deze kletskok hadden we boeken kunnen vullen. Over zijn aversie tegen het uitmelken van de Rotterdamse taal, bijvoorbeeld: "Ik vind het wel kwalijk dat het een gimmick wordt, zoals met die 'Pleurt 't in me tassie'-tasjes. Alsof we hier allemaal idioten zijn die niet kunnen praten of schrijven. Bij de opnames willen ze het soms ook aandikken. Dan moet je je dus ook als Rotterdammer gedragen en zeggen: 'doe niet zo achterlijk'." Perry is onze Rotterdammer van de Week!


(Door Britte Kramer, indebuurt.nl/rotterdam)

Hoe Rotterdams ben je?
"Ik groeide op in de Hoeksche Waard, maar als je Rotterdams wordt opgevoed, dan ben je een Rotterdammer. Mijn vader komt van Charlois, m'n moeder uit Crooswijk. Opa woont op de Slinge. Hij is echt hoe je een Rotterdammer uittekent: van niks onder de indruk, gewoon lekker normaal doen. Wij aten ook geen olijven en blauwe kaas, maar gewoon huzarensalades en een boterham met pindakaas. Nu je wat ouder wordt komt dat toch terug. We staan natuurlijk heel de dag Indonesisch te koken hier, maar je kunt mij wakker maken voor een goeie prak zuurkool."

Sinds wanneer woon je hier?
"Ik woonde hier tot m'n tweede, en toen ik negentien was kwam ik terug. Op mijn vijftiende werkte ik al in de stad, bij Footlocker. Alle grote, zware jongens kwamen daar schoenen kopen, dus daar leerde ik de multiculturele samenleving echt kennen. Veel gasten die daar werkten waren breakdancer of rapper. En in de pauze kwamen ze met Surinaamse broodjes en patat met sambal - dat had ik nog nooit gezien in m'n leven. Ik ben daar wel echt opgevoed."

Welke Rotterdamse adresjes raad jij aan, als tv-kok?
"Job en ik leven bijna op de West-Kruiskade. Als ik boodschappen voor de zaak moet doen, gaan we naar de Oriental, maar ik probeer thuis ook vaak nieuwe dingen. Soms neem ik vijftig eurootjes mee en ga ik dingen kopen die ik niet ken. Daar zitten soms echt pareltjes tussen. Bloedworst bij de Surinaamse toko is ook een snack, net als een kroket. Da's leuk man! Ik ga graag naar Warung Melatie en Simurg Ocakbasi & Grill - daar eet je zo ongelooflijk goed Turks. En Héroine is van wereldklasse. De Tiki's blijft echt m'n stamkroeg. Daar kom ik al twaalf jaar en heb ik ook het keukentje gedaan. De ouwe bruine cafeetjes op de Oude Binnenweg vind ik ook heel leuk, maar dat moeten we een beetje geheim houden. Soms kom je daar en zit er ineens een buslading Limburgers…"


Wat kan Rotterdam nog leren van andere steden?
"In Amsterdam kan je uren lopen en blijf je trattoria's en deli's tegenkomen. Hier kan je de horeca vergelijken met de Lijnbaan: alleen de H&M en Zara blijven over. Het is heel belangrijk dat je die kleine bedrijfjes blijft steunen, of het nou een slagertje is of een eethuis. Volgens de toffe documentaire Rotterdam 2040 duurt het na een oorlog een eeuw voor de stad z'n hart terug heeft. Daar beginnen we nu te komen. Op de Lijnbaan moet in iedere plint horeca komen, zodat mensen vaker even naar beneden lopen, zoals in New York bijvoorbeeld. Ik denk dat we daar wel komen hoor; we bestaan nog wel even."

Door een verbouwing is De Toko even dicht, maar vanaf 18 januari kun je er weer terecht.

Personalia

Perry (instagram.com/per_de_man) woont in Charlois. Zonder vriendin (die hij wel heeft) en zonder huisdieren ("die overleven het niet; die vreet ik op"). 'Wat Eten We Vandaag?' is iedere dag om 16.45 uur te zien op kookzender 24Kitchen, en op 24Kitchen.nl. Het adres van De Toko is Abraham Kuyperlaan 112b.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden