Alwin van Laar, Daniël de Groot en Johnny da Silva.
Alwin van Laar, Daniël de Groot en Johnny da Silva. (Foto: Rob Kamminga)

BJJ-toppers: geen R'dam Open maar naar EK

Rotterdam - Team Agua organiseert zondag 20 januari weer de Rotterdam Open Brazilian Jiujitsu in sportcentrum De Sportmotor bij Zuidplein. Niet alle toppers van de thuisclub komen daar in actie. Een ploeg met vier Rotterdammers gaat naar het EK Brazilian Jiujitsu, van 14 tot en met 20 januari in Lissabon.


(Door Emile Hilgers)

Johnny da Silva (33) houdt nog een slag om de arm. "Misschien kan ik op tijd terug zijn," verwacht hij, "de laatste wedstrijddagen zijn meestal voor de black belts." Op zijn eerste internationale titeltoernooi wil de 33-jarige blauwe bander in de klasse tot 70 kilo goed presteren. En ook het thuistoernooi lonkt. "Ik wil winnen in Portugal, daar ga ik voor. Tegelijkertijd wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen, dus meedoen Rotterdam is nog een optie. Binnenkort ga ik over naar een hogere band, dan wordt het moeilijker."

Daniël de Groot (24) is met een paarse band de meest ervaren vechter van de ploeg. Zijn specialiteit is grappling (zonder pak), een stijl met vooral grondgevechten om fysiek overwicht te krijgen op de tegenstander. In september werd de fulltime sporter in de licht-veder divisie (tot 64 kilo) nationaal kampioen grappling in Brazilië, waar hij regelmatig traint en verblijft. Zijn coach, Thiago Abreu, gaf afgelopen weekend een workshop op de Erasmus Universiteit, waar Daniël studeerde en een Brazilian jiujitsu groep traint.

Na zijn uitschakeling in de tweede ronde vorige maand op het WK Grappling in de Verenigde Staten is Daniël extra gemotiveerd om op het EK Brazilian jiujitsu goed te presteren. "Het ging niet lekker", zegt hij over zijn resultaat in Los Angeles. Vorig jaar werd hij derde op het EK van de International Brazilian Jiu Jitsu Federation (IBJJF). "Ik was één van de eerste Nederlanders ooit die een medaille won", tekent hij daarbij aan. "Opnieuw een podiumplaats moet wel lukken, maar het is een sterk bezet toernooi met deelnemers uit de hele wereld, ook uit de VS en Brazilië."

Alwin van Laar (45) is blauwe bander in de gewichtsklasse tot 82 kilo en de nestor van de EK-ploeg. Hij doet pas drie jaar aan Brazilian jiujitsu en won toe nu toe alle toernooien waar hij in actie kwam, bijvoorbeeld afgelopen jaar de Parijs Open. Op het komende EK strijdt hij voor het eerst in de klasse masters 45 tot 50 jaar. "Ik was altijd een van de oudsten en ik denk dat het in mijn voordeel is dat ik nu een van de jongsten ben", zegt hij.

"Een podiumplaats is haalbaar", antwoordt Alwin op de vraag wat zijn kansen zijn. "Ik heb er hard voor getraind en zal alles geven om te winnen. Maar dit is niet een toernooi waar ik even kan winnen. De Rotterdam Open sla ik over, ik blijf vijf dagen in Lissabon met mijn vriendin. Het is meteen een vakantie, sponsors voor deze reis hebben wij niet. Gelukkig is de vlucht niet duur, zelfs goedkoper dan het inschrijfgeld voor het EK!"

Meer berichten