Manager Tram, Wilma Delannoy: "Alleen toen ik zwanger was heb ik een tijdje op kantoor gewerkt omdat ik niet meer achter het rad paste."
Manager Tram, Wilma Delannoy: "Alleen toen ik zwanger was heb ik een tijdje op kantoor gewerkt omdat ik niet meer achter het rad paste." (Foto: )

Wilma was bij de RET altijd 'one of the guys'

Om te vieren dat de vestiging aan de Kleiweg totaal is vernieuwd én om alle mooie herinneringen te bewaren, heeft de Rotterdamse Elektrische Tram het kleurrijke boek RET op de Kleiweg uitgebracht. Het staat vol mooie herinneringen en grappige anekdotes van RET-ers, gepensioneerde collega's én omwonenden. RET-ers zijn zonder uitzondering trouw aan hún bedrijf en loyaal tegenover elkaar. Wilma Delannoy: "We zijn al heel lang een multicultureel bedrijf en echte voorlopers. Ook qua vrouwen."


(Door Els Neijts)
Rotterdam - Wilma (57) is manager Tram en heeft er inmiddels 35 jaar 'bij de baas' opzitten. Ze geeft leiding aan 420 trambestuurders. De bedrijfscultuur van de RET paste haar meteen als een handschoen. "Ik heb het nooit moeilijk gehad omdat ik een vrouw was, mannen werden ook uitgeprobeerd. Natuurlijk gingen er wel eens opmerkingen over tafel waar ik een kleur van kreeg, maar daar word je zelf ook gevat van. Er heerste ook wel een bepaalde hiërarchie, maar zelfs dat vond ik nooit vervelend. Ik keek echt op naar buschauffeurs die al dertig jaar in dienst waren. Daar moest ik voor vegen en de asbakken leegmaken, maar dat dééd je gewoon voor de lijnoudste."

Toen Wilma in 1984 solliciteerde naar de combifunctie Tram-Bus wilde ze graag 'in de zweef', overal ingezet worden. "Sommige chauffeurs waren verknocht aan hun vaste lijntje, maar ik wilde juist afwisseling en andere collega's tegenkomen. Tegenwoordig zit iedereen 'ín de zweef'. "Werken bij de RET houdt ook op andere vlakken een zekere vrijheid in. Er kijkt niemand op je vingers, maar dat vereist wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel. "We zijn nog steeds een sociaal bedrijf en binnen de richtlijnen heb je speelruimte. Je kunt zelf beslissen of je nog een paar seconden wacht op iemand die je aan ziet komen rennen, en je kunt onderweg op gepast volume best naar het voetballen luisteren. Maar in onze vrijheid zit ook servicegerichtheid gebakken. Extra vriendelijk zijn hoort daar bij."

Bij de RET krijgen vrouwen dezelfde carrièrekansen als mannen. Waarbij wel opvalt dat de directie uitsluitend uit mannen bestaat, maar de raad van commissarissen voornamelijk uit vrouwen. Wilma: "Toen ik manager werd, werd ik ook niet gespaard hoor. Ik kreeg een stevige managementopleiding en moest wel even wennen aan zaken als de mannenstijl van vergaderen. Toch hield zelfs de stugste collega rekening met me. Niet omdat ik een vrouw was, maar omwille van de nauwe samenwerking. Als de nood aan de man komt spring je elkaar bij. Dan doe je álles om een probleem op te lossen. We zijn heel goed in improviseren. Bij calamiteiten handel je. Praten komt later wel."

Wilma's man werkt ook bij de RET. "Toen ik ging solliciteren zei hij Prima! Als je maar niet denkt dat ik je zand (om te remmen) ga halen, je tas ga dragen of je dienst overneem. Alleen toen ik zwanger was heb ik een tijdje op kantoor roosters gemaakt omdat ik niet meer achter het rad paste. Ik droeg ook gewoon hakken. Je hoeft er toch niet als een bouwvakker uit te zien."

Meer berichten