Fer Kok (midden) weigert zijn Sunset Café op te geven. "Ik heb mijn ziel en zaligheid hier inzitten." (Foto: Caro Linares)
Fer Kok (midden) weigert zijn Sunset Café op te geven. "Ik heb mijn ziel en zaligheid hier inzitten." (Foto: Caro Linares) ( )

Fer Kok geeft Sunset Café niet op: 'Als ik genaaid word wil ik zoenen ook'

Rotterdam - Café-eigenaar Fer Kok weigert zonder slag of stoot zijn Sunset Café op de Botersloot op te geven, nadat pandeigenaar Marcan Vastgoed B.V. te kennen gaf het huurcontract niet te verlengen. Hij stapte naar de rechter en won. In afwachting van het hoger beroep van Marcan doet Fer zijn verhaal.


(Door Mark Ritsema)
Negen jaar runt hij nu het het smaakvol sobere proeflokaal Sunset Café aan de voet van De Maagd van Holland. Het pand dateert uit 1951 en werd door Fer helemaal in stijlvolle oude staat teruggebracht. Architecten zijn er gek op en initieerden een petitie om het te behouden.
"Er wordt wel gezegd dat ik het mooiste café van Rotterdam heb. Het is ook regelmatig het decor voor voor film- en fotosessies", zegt de uitbater trots.

De Sunset is vooral ook een gezellig café met ruim terras waar iedereen, van jong tot oud en van intellectueel tot kroegtijger, zich thuis voelt.
"Toen ik hier begon liep het meteen als een trein, maar aan de buurt moest nog hard worden getrokken. Nu het hier steeds hipper wordt, waar ik onder andere aan heb bijgedragen, heeft Marcan ineens dringend al zijn panden in deze buurt nodig voor eigen gebruik. Dat is pure broodroof. Ik heb mijn ziel en zaligheid hier inzitten."

Wilskracht en onverzettelijkheid kenmerken de levensloop van Fer. Hij kreeg de horeca van huis uit mee en werkte voor het eerst als kelner tijdens een verblijf in Amerika. "Ik zat in een restaurant in Santa Monica en gaf aan dat ik er wel wilde werken. Ze hadden niemand nodig, maar ik drong aan en zei dat ik wel voor niets wilde beginnen om te tonen dat ik geschikt was. Na een uur was ik aangenomen."

Botersloot

In 1987 begon hij zijn eerste Sunset Café in Kralingen. Na nog een tijdje gewerkt te hebben in De Schouw vond hij zijn ideale pand op de Botersloot. Marcan wil daghoreca gaan onderbrengen in het pand. Om hen tegemoet te komen is Fer in zee gegaan met het koffiebedrijf Segafredo, met het plan om vroeg open te gaan en bijzondere koffie's en broodjes te serveren.

Het behoud van zijn zaak is hem meer dan lief, zegt de bevlogen eigenaar over de nabije toekomst. Kok is hoopvol gestemd dat hij een eventueel hoger beroep wint, maar spreekt ook z'n verontwaardiging uit over de toon waarmee de andere partij eisen stelt. "Voor de rechter zijn alle argumenten van Marcan van tafel geveegd. Vervolgens zegt hun advocaat op RTV Rijmond dat Sunset Café móet verdwijnen. Zo spreek je toch niet als jurist. Alsof ik een of andere louche zaak run. Je voelt hoe geïrriteerd ze zijn. Maar ik geef niet op. Als ik genaaid word wil ik zoenen ook."

Meer over het Sunset Café lees je op de facebookpagina van het etablissement: www.facebook.com/Sunset-Cafe

Meer berichten