Nina Maathuis werd zondag derde bij de wedstrijden voor nieuwelingen tijdens de Wooning Zesdaagse. (Foto: Emile Hilgers)
Nina Maathuis werd zondag derde bij de wedstrijden voor nieuwelingen tijdens de Wooning Zesdaagse. (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Nina rijdt na Ahoy NK's Omnium en Sprint

Rotterdam - Op het zondagochtendprogramma van de Wooning Zesdaagse stonden afgelopen weekend diverse wedstrijden voor jeugd en nieuwelingen. Bij de nieuwelingen vrouwen eindigde Nina Maathuis uit Rotterdam op de derde plaats. "Dat was vandaag het hoogst haalbare", zegt ze na de prijsuitreiking. "Ik heb er vrede mee, ook omdat ik dingen heb geleerd die ik mee kan nemen naar de komende NK's."


Voor de 14-jarige vwo-scholiere van het Melanchton College was de jeugdwedstrijd in Rotterdam Ahoy vooral leuk om te rijden. "In eigen stad is altijd bijzonder en heel anders dan een gewone wedstrijd. Ik heb hier al eens eerder gereden, bij de jeugd categorie 4. Dat was pas mijn tweede wedstrijd op de baan. De jaren daarna waren er geen wedstrijden, of zoals vorig jaar alleen voor de nieuwelingen, ik was toen nog jeugd."

Nina rijdt dit seizoen in het tenue van opleidingsploeg Swabo Ladies. "Dit is het eerste jaar dat er een nieuwelingen damesploeg is, met vijf Nederlandse en twee Zweedse meisjes. Hiervoor heb ik bij RWC Ahoy ook veel geleerd, maar bij mijn nieuwe ploeg kan ik me doorontwikkelen. We trainen twee keer per week op de baan in Amsterdam, op donderdag en zondag. Helaas zijn er niet zoveel wedstrijden voor nieuwelingen, maar ik leer van elke wedstrijd."

Op 13 januari rijden de nieuwelingen het NK Omnium, een week later gevolgd door het NK Sprint. Vorig jaar werd Nina op beide kampioenschappen tweede en ze gaat opnieuw voor een podiumplaats. Waarbij ze net zoals in Rotterdam Ahoy de strijd aangaat met twee andere sterke nieuwelingen: Babette van der Wolf en Yuli van der Molen. De eerste twee titels heeft ze al op zak: eind november won Nina op één dag het NK Ploegenachtervolging en het NK Teamsprint.

"Bij de nieuwelingen is er bijna niemand die zich specialiseert", is haar antwoord op de vraag in welk onderdeel Nina het beste is. "Ik vind baanwielrennen leuk, maar heb de hele winter ook op de weg getraind als voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. Mijn droom? Prof worden. Nu is school ook belangrijk, maar sport is leuker. Nederland is een goed land om dat doel te halen, dus ik ga er voor."
 

Leontien en Indy

Meervoudig Olympisch kampioen Leontien Zijlaard-van Moorsel sprintte zondag op de racefietssimulator tegen dochter Indy. Dat gebeurde tijdens de Leontien van Moorsel Ride in Rotterdam Ahoy. Jeugd van 6 tot 12 jaar kon ook op een Pumptrack rondjes rijden, zonodig met begeleiding. Kinderen van Mytylschool De Brug kwamen in actie op aangepaste drie- of vierwielers.

Meer berichten