Foto:
Columns

Tineke Speksnijder zag zichzelf al door de nok van een circustent vliegen

Rotterdam - Dit is de nieuwe column van Tineke Speksnijder uit De Havenloods. Daarin kijkt ze terug op haar grote jeugddroom om in het circus te gaan werken. 


'Wisten jullie al op hele jonge leeftijd wat je wilde worden ? Ik wel. Ik wilde bij het circus als trapezewerkster. Na een bezoek aan het circus, ik zal een jaar of zes geweest zijn, wist ik het zeker, dat wilde ik later gaan doen. En zo kwam het dat ik overal aan slingerde. Want ik moest natuurlijk oefenen. Daarbij maakte ik ook weleens flinke valpartijen. Na de zoveelste bloederige bult op mijn hoofd gingen mijn ouders op me inpraten dat je eigenlijk alleen bij het circus kon werken als je er geboren was en je vader en moeder ook bij het circus waren. Ik stelde nog voor dat we er dan gelijk gingen wonen, maar dat ging niet zeiden ze. En de droom spatte uit elkaar. En zo zijn er nog meer beroepen langsgekomen. Actrice, zangeres, ontdekkingsreiziger, noem maar op. Jaren geleden vond ik een oude prijslijst, geschreven in hanenpoten. En ineens wist ik het weer. Ik zat met mijn moeder bij een theehuis en ik vond het heel interessant wat daar allemaal gebeurde. Dat wilde ik later ook doen. Ik vroeg een blaadje en een pen en begon de prijslijst over te schrijven. Dan kon ik het vast uit mijn hoofd leren en dan hoefde ik dat later niet meer te doen. Ja, praktisch ben ik altijd geweest. Maar die horeca was dus toen al in zicht.
Over een paar maanden is het voor veel jongeren weer zover. Ze moeten een keuze gaan maken, hoe ze hun geld gaan verdienen. En dat is niet makkelijk. Er zijn er die het al heel lang weten. Dat is mazzel, hoef je daar niet je hoofd over te breken. Je gaat gelijk aan de slag, als je geluk hebt, of kiest een studie. Zekerheid bestaat niet meer. Vroeger werkten er veel mensen veertig jaar voor één baas, dat komt niet vaak meer voor. Ik heb dat nooit geambieerd, wist al vroeg dat niets zeker was en had daar vrede mee. Die horeca heeft me alle richtingen opgestuurd. Heerlijk. Veel dromen zijn waargemaakt, alleen dat met die trapeze niet. Eerst maar eens afvallen, anders is dat niet leuk voor de vanger. Het zal toch niet te laat zijn?'

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw op de Witte de Withstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden