Foto: Britte Kramer
Columns

Column Wouter Vocke: 'Records en tradities'

Rotterdam - Wouter Vocke van indebuurt.nl/rotterdam heeft het in z'n column over oude én nieuwe tradities.


'Zo, januari. We kunnen weer normaal doen mensen! Ik houd echt van december en van de feestdagen, maar ook elk jaar vraag ik me weer af waarom we zo doorslaan. Inmiddels is het traditie geworden: eind november is Black Friday, een voorbode op de decemberdrukte. Dit jaar met 58 miljoen (!) pinbetalingen in Nederland - een record. Daarna Sinterklaas. Naast de pietendiscussie is de recorddrukte, de zoveelste recordomzet en wéér een nieuw record aantal pakketjes dat via internet besteld is ook een traditie geworden. Maar dat komt nog niet eens in de buurt van kerst.

De Nederlandse supermarkten hadden dit jaar gezamenlijk meer dan een miljard omzet hoorde ik op de radio. Een miljard! Duizend miljoen euro aan gourmetpakketten, bladerdeeghapjes en kerstkransjes. Diezelfde supermarkten die trouwens steeds vaker op eerste kerstdag geopend zijn, ook al zoiets. Tweede Kerstdag was al een tijdje een 'normale' winkeldag. Noem het traditie.

En de winkels? De totale omzet uit pinbetalingen bedroeg in de week voor kerst 4,7 miljard euro. Je kunt er nu in ieder geval alvast van uitgaan dat ook dit record volgend jaar traditiegetrouw wordt verbroken.

Net als je denkt dat je alles gehad hebt, komt oudejaarsavond er nog even overheen. Tientallen miljoenen euro's die letterlijk in de fik worden gestoken en de lucht in worden geknald. Ook al zo'n Nederlandse traditie.

Tussendoor kwam een jongen in het nieuws die 50.000 euro ophaalde door piano te spelen op stations. Lief. En Serious Request harkte 1,3 miljoen binnen voor het Rode Kruis. Hartstikke mooi natuurlijk, maar stel je eens voor dat iedereen die in december iets online, in de winkel of in de supermarkt koopt automatisch een euro doneert. Dan kunnen we in één klap alle slachtoffers van oorlogsgeweld helpen en een willekeurig land een heel jaar van medicijnen voorzien. Dát zou pas een mooie decembertraditie zijn.'


Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl) is redacteur van indebuurt.nl/rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden