Foto:
Columns

'De mooiste maand van het jaar is voor mij zonder twijfel december'

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit de laatste Havenloods van 2018. 'Het was me het jaartje wel.'

'De mooiste maand van het jaar? Voor mij is dat zonder twijfel december. En dan in het bijzonder die laatste magische week van de feestdagen. De periode waarin de kerstdiners je lichaamsgewicht gestaag doen toenemen, huisdieren én mensen worden opgeschrikt door bommen op straat en die ene dronken collega zich compleet belachelijk maakt op die -oh zo- gezellige kerstborrel op kantoor. Traditiegetrouw worden we massaal lastig gevallen met onzinnige lijstjes, irritante kerstliedjes of Bohemian Rapsody. Mijn favoriete bezigheid in deze periode is het terugblikken op mijn persoonlijke ervaringen van het jaar. Het heerlijke gevoel van reflectie. Met een glas wijn in de hand, samen met je geliefde, vrienden of familie het jaar doornemen. Of in je eentje. Wat ging er goed? Wat was het dieptepunt? Wie ging er dood? En wie kwam erbij?

En als je je daar doorheen hebt geworsteld, sta je uiteraard ook stil bij de meest opvallende gebeurtenissen van het jaar. En het was me het een jaartje wel. Het jaar waarin de Maastunnel én de Coolsingel voor een deel werd afgesloten. Waarin we mochten stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en pas drie maanden later een stadsbestuur kregen. Maar ook het jaar waarin we met z'n allen zuchtten onder de hitte en droogte van een lange zomer. En maar klagen. En het was ook het jaar waarin de Erasmusbrug bijna bezweek onder de immense druk van Zwarte Piet en gele hesjes.

Maar dan is het 31 december en komen de goede voornemens om de hoek kijken. Beloftes aan jezelf en aan je omgeving, waar je toch geen reet mee doet. Laten we daar mee stoppen en onszelf én elkaar vooral al het moois in de wereld wensen. Zoals gezondheid, liefde, geluk, vrede, vriendschap of welvaart. En als we op de valreep ook nog eens verwend worden met een witte deken over de stad, dan is de magie compleet.
Gelukkig nieuwjaar!'

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden