Kevin (links) en Marvin Groen op het Eiland van Brienenoord: "Als mensen hun omgeving meer gaan waarderen gaan ze er ook beter mee om! Dus hoe maak je de natuur sexy? Dat is wel een beetje een uitdaging."
Kevin (links) en Marvin Groen op het Eiland van Brienenoord: "Als mensen hun omgeving meer gaan waarderen gaan ze er ook beter mee om! Dus hoe maak je de natuur sexy? Dat is wel een beetje een uitdaging." (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Tweelingbroers Marvin en Kevin Groen: 'Uitdaging om natuur sexy te maken'

Rotterdam - De tweelingbroers Marvin en Kevin Groen (what's in a name) zijn gek van natuur, en dan met name de natuur in de stad. En ze weten waar ze het over hebben! Kevin is moleculair ecoloog, studeerde 'Life Sciences' en biologie in Delft en Leiden en doet nu promotieonderzoek naar het dieet van leeuwen in Kenia. Broer Marvin rondt binnenkort zijn master over taxonomie en evolutie af, ook in Leiden. Zijn master Bos- en Natuurbeheer in Wageningen heeft hij net achter de rug. Voor hun studies bezochten ze de afgelopen jaren onder andere het Himalayagebergte, Borneo en Spitsbergen, maar ze komen net zo lief op het Eiland van Brienenoord. Deze week dus niet één, maar twee Rotterdammers van de Week!

Door Wouter Vocke | wouter@indebuurt.nl

Hoe Rotterdams zijn jullie?

"We zijn geboren in Schiedam, maar toen we 3 jaar oud waren verhuisden we naar Spijkenisse, hier woonden we tot we 18 waren. Onze ouders komen wel echt uit Rotterdam, eentje uit Noord en eentje uit Zuid. Moeder komt uit de Tarwewijk en vader uit het Oude Noorden." En dan gaat het meteen over de natuur: "We woonden wel mooi, echt aan de rand van Spijkenisse. We keken uit over de polders en de boerenweilanden."

Daar begon de interesse?

"We waren altijd heel nieuwsgierig, van hoe werkt alles om je heen. En biologie geeft de meeste antwoorden. Onze ouders namen ons ook heel vaak mee naar Diergaarde Blijdorp, wij vonden dit helemaal geweldig en heeft zeker een rol gespeeld in onze interesse voor de natuur. De kas met de vijver en de Victoria waterlelie is ook nog steeds een van onze favoriete rustige romantische plekjes!"

De broers geven lezingen, les en stadssafari's onder de naam 'Groenvoorziening'. Ze wonen al zeven jaar samen op de Burgemeester Meineszlaan, een zijstraat van de Heemraadssingel, en ook hierover krijgen we gelijk een lesje biologie. Kevin: "Die laan is echt mooi want aan elke kant staan bomen, we kijken vanuit onze woonkamer zo een boomkruin in." Marvin vult aan: "Een paardenkastanje!" Kevin: "Er zit daar altijd een duif, als je wakker wordt en je kijkt uit het raam denk je 'hee daar is die houtduif weer', Net als stadsduiven zitten houtduiven graag in de stad. Maar houtduiven zijn schuwer, zitten vaak in bomen en grazen vaak naar gras. Stadsduiven stammen af van de rotsduif, daarom zitten ze graag op hoge gebouwen."

Waar komen jullie graag?

In koor: "Het Eiland van Brienenoord! Dat is echt een aanrader." Marvin: "Ik kom graag in Tuin Schoonoord. Daar heb je echt niet het idee dat je in een grote stad bent. De Heemraadsingel is mooi. En bij het Lloydkwartier aan het einde is een geheim plekje: daar staan twee bankjes en kun je een beetje de haven in staren. De mooiste plek om van de zonsondergang te genieten in Rotterdam!" Kevin: "Dat heb ik ook als ik over de Erasmusbrug loop als de lichtjes aanstaan, dat doet me altijd wel goed. Het Park bij de Euromast is ook fijn. De Heemtuin bij de Kralingse Plas. En de DakAkker bij de Schiekade, daar op het dak geven we elke maandagochtend les aan basisschoolkinderen."

Marvin: "O, en onze moestuin op de Gordelweg! Een beetje ouwehoeren, scheppen en dingen planten."

Is er iets unieks in Rotterdam?

Kevin: "De haven is qua natuur een vrij uniek stukje in Rotterdam." Marvin: "De spreeuwenkolonie op Rotterdam Centraal is bijzonder en speciaal voor Rotterdam. Spreeuwen zitten ook zeker wel in andere steden, maar naar ons weten niet zo opvallend op stations!"

Eeneiige tweeling

De gebroeders Groen zijn geboren op 8 maart 1991 in Schiedam. Marvin: "Ik ben 8 minuten ouder!" Ze wisten het nooit zeker, maar onlangs - na ruim 27 jaar - zijn ze er door DNA onderzoek achtergekomen dat ze toch echt een eeneiige tweeling zijn. Kijk, dat verklaart meteen een hoop!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden