Foto:

Opeens kreeg Sophia heel veel likes op Instagram, nu exposeert ze in Kaapse Maria

Rotterdam - Toen de Rotterdamse Sophia van der Meijden (31) in juni gedwongen thuis kwam te zitten, had ze iets nodig om de tijd mee te verdoen. Tijdens haar studietijd was ze creatief en daarom begon ze nu met het maken van collagekunst. Voor dat ze het wist, werd ze gevraagd te exposeren in Kaapse Maria.

Door Britt Henneken

"Collagekunst is een vorm van kunst waarbij verschillende plaatjes over elkaar heen worden geplakt. Zelf begin ik vaak met een onderwerp en zoek daar dan vaak nog zo'n twee andere afbeeldingen bij. Soms blader ik wel door twintig boeken tot ik de juiste kleur heb gevonden die zoek. Al met al duurt het gemiddeld zo'n drie avonden om een collage te maken. Graag geef ik het eindresultaat een twist, met een beetje humor, zodat de kijker anders naar het onderwerp gaat kijken."

Een voorbeeld van een van de collages, zoals Sophia hier beschrijft, is er een genaamd 'Holiday in Spain'. We zien een legerofficier. Hij wordt afgebeeld in zee, voor een berg. Onder zijn arm houdt hij een eend vast. Hierdoor wekt Sophia de illusie dat de officier ontspannen op vakantie is bij de Spaanse tegenstander.

"Het begon als tijdverdrijf: het was zomer en ik zat thuis in een rolstoel met mijn voet omhoog. Ik vroeg aan vrienden of ze mooie boeken mee wilden nemen waar ik afbeeldingen uit mocht gebruiken. Ook struinde ik uren Marktplaats af op zoek naar boeken met bijzondere plaatjes. Vooral Libelle's uit de jaren '30 heb ik veel gebruikt."

Al snel werd Sophia's kunst bekender. "Toen ik mijn collages op Instagram ging delen, kreeg ik opeens heel veel likes! Mensen vroegen mij zelfs waar ze mijn creaties konden kopen." En niet alleen haar volgers op Instagram vonden haar kunst mooi. "Ik werd benaderd door een Italiaans brillenmerk, of ik met hen samen wil werken. Dat zijn nu plannen voor de toekomst."

Sophia hoopt met haar expositie bij te dragen aan een grotere naam voor de collagekunst. "Veel mensen denken dat deze vorm van kunst nieuws is, maar Picasso is de grondlegger ervan. Toch zitten veel artiesten die collagekunst maken nog underground. Het zou gaaf zijn als meer mensen collage's gaan maken."

Kaapse Maria

De Kaapse Maria heeft vaker exposities in het pand hangen, zo zoeken ze steeds andere artiesten die er willen exposeren. "Mijn vrienden zagen een oproep op Facebook van Kaapse Maria, ze zochten nieuwe kunstenaars. Toen kon ik eigenlijk niet anders. Nu vind ik het heel heftig omdat het zo snel is gegaan allemaal. Hoewel ik Grafisch Ontwerp heb gestudeerd en ook nog een jaar naar de Kunst Academie in Den Haag ben gegaan, was dit allemaal heel overweldigend. Het begon als tijdverdrijf voor mij en nu, zes maanden later, open ik mijn eerste expositie. Het is heel onwerkelijk, maar vooral ontzettend leuk.''

De expositie van Sophia van der Meijden's collagekunst is nog tot eind januari te zien in Kaapse Maria.

Meer berichten