De kunst van Co Westerik zal van eeuwige waarde blijken te zijn


Foto:

De kunst van Co Westerik zal van eeuwige waarde blijken te zijn

Rotterdam - Museum Boijmans Van Beuningen brengt vanaf 9 februari een hommage aan de onlangs op 94-jarige leeftijd overleden Rotterdamse kunstenaar Co Westerik, met een overzichtstentoonstelling van zijn kunstwerken en dagboeken. Deze privé journalen worden voor het eerst getoond.

Op 9 februari 2019 opent 'Dagelijkse verwondering', een overzicht van het oeuvre van Co Westerik, samengesteld in hechte samenwerking met het Co Westerik Fonds. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in Westerik's belevingswereld, waarin het alledaagse iets bijzonders wordt.

De expositie wordt opgesteld in de Willem van der Vorm Galerij en het prentenkabinet – beide onderdeel van de moderne helft van het museumgebouw, dat nog tot en met 26 mei 2019 open is. Behalve vijftig werken van de kunstenaar zullen ook zes dagboeken voor het eerst te zien zijn. 'Dagelijkse verwondering' valt samen met de publicatie van deze bijzondere journalen, waarin Westerik het ontstaan van zijn kunstwerken bijhield.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft vaker aandacht besteed aan Co Westerik, die een groot deel van zijn leven woonde en werkte in Rotterdam. Het museum bezit 7 schilderijen en een uitgebreide collectie van 152 tekeningen en prenten van de kunstenaar.

Dagelijkse verwondering' bestaat uit vijftig werken van Co Westerik, waaronder schilderijen, tekeningen, prenten en video's. Twintig van deze kunstwerken komen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, de overige werken uit het Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum, uit particuliere collecties en de collectie van de kunstenaar zelf (Co Westerik Fonds). Sommige werken zijn nooit eerder tentoongesteld.

Directeur Sjarel Ex: "Co Westerik heeft onvergetelijke beelden gecreëerd die in ons collectieve geheugen staan gegrift. Zijn kunst zal van eeuwige waarde blijken."

Co Westerik werd geboren op 2 maart 1924 in Den Haag en volgde daar zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Vanaf 1971 werkte hij afwisselend vanuit Rotterdam en Zuid-Frankrijk. Westerik staat vooral bekend als schilder, maar heeft ook veel getekend: zijn werken gemaakt met pen, potlood, krijt, aquarelverf en Oost-Indische inkt zijn gemaakt met een snelheid en luchtigheid die de tekeningen onderscheidt van zijn schilderijen. Die bestaan uit verschillende, zeer minutieus aangebrachte verflagen, juist uiterst langzaam tot stand gekomen. Co Westerik overleed op 94-jarige leeftijd, op 10 september 2018 te Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden